Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Дуже люблю сир! З пліснявою і без, в дірочках і без них, твердий, м'який, гострий, кислуватий, солодкий - словом, кожен! Але одного разу сталося страшне - я додала у вазі і довелося терміново сісти на низькокалорійну дієту. А як же сир? Адже я не зможу утриматися! Добрий дієтолог сир залишити дозволила, але з умовою - тільки зниженої жирності, не вище 20 %. І на тому спасибі. Ось тільки скажіть на милість, де його взяти?
    Стала шукати. У сирних відділах достаток, очі розбігаються! А потім я почала аналізувати відсотки жирності і з'ясувалося, що вибирати немає з чого. У всіх сирів жирність зашкалює за 40 %. Але я все-таки знайшла! Виявляється, розроблений спеціальний сир для дієтичного харчування - низькокалорійний Олтерманни. Це єдиний в наших магазинах сир, жирність якого всього 17 %! Отже, від зайвих калорій я буду застрахована. А смак? Спробувала - ніжний, м'який, вершковий. Прочитала, що консервантів в ньому немає, не містить лактози, готують з екологічно чистого фінської молока. І що дуже важливо - цей сир відрізняється низьким вмістом солі!
    Тепер у мене на сніданок завжди є саме Олтерманни. До речі, виявляється, наш організм у різний час доби до сиру відноситься по-різному. Вранці, до 9-10 годин, сир для нас, образно кажучи, «золото»: він засвоюється найбільш повно. Потім цінність його помітно падає: до полудня це вже «срібло», з полудня до 16 годин - «бронза».
    Цікаво, чи згодні з цим французи? Вже вони знають цінність сиру і готові їм насолоджуватися до пізнього вечора. Гурмани, які цінують красу, жінок, вино, вони звели процес вкушання сиру в вишукане мистецтво! Тільки французи, законодавці сирного етикету, могли придумати приказку «давайте поважати сир і оточуючих!» Вже не знаю, чи знайома француженкам низькокалорійна дієта, однак, рецепт французького салату, який називається «Pourquoi pas» («чому б і ні») мені відомий!
    Причому для цього салату дуже важливо вибирати певного смаку сир та яблука. Помилитеся - салат загинув! Я завжди готую його саме з сиром Олтерманни.
    Салат «Pourquoi pas» складається з декількох шарів.
    На тарілку я викладаю перший шар - цибуля. Дрібно ріжу одну велику голівку й обов'язково, щоб пішла гіркоту, ошпариваю окропом. Підсолюю, змащую майонезом. Увага! Майонез потрібно використовувати теж низькокалорійний, легкий!
    Другий шар: варені яйця. Натираю на крупній тертці 2-3 яйця. Підсолюю, змащую майонезом.
    Третій шар - сир Олтерманни (краще використовувати низькокалорійний Олтерманни 17 % жирності). Натираю на крупній тертці. Підсолюю, змащую майонезом.
    Четвертий слів - яблуко. Обов'язково зелене, міцне, трохи кисле! Натираю на крупній тертці. Підсолюю, змащую майонезом.
    Тепер потрібно салат посипати подрібненою волоським горіхом, а потім дрібно натертої цедрою лимона. І обов'язково поставити в холодильник хоча б на годину.
    Подруги салат оцінили відразу: незвично, смачно і некалорийно. Є, щоправда, одна французька тонкість: цей салат дуже люблять жінки і не розуміють чоловіки. Для мене це загадка.
    Але ви спробуйте, чому б і ні?
    Стаття опублікована на правах реклами