Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Не всі в курсі, але цикорій - це не тільки бурда, яку пили в радянські часи за відсутність нормального кави, але і різновид салату. Листя цикорію, зібрані у густі качани, мають чітко гірким, майже терпким смаком - але в Бельгії, де цей салат є національним надбанням, це нікого не бентежить.
    Власне, цей рецепт - моя варіація на тему бельгійського гратена з цикорію, страви ситного і зігріває (готуємося до зими!). У такому вигляді гіркоту цикорію практично сходить нанівець, виходить дуже смачно. Хоча все в тій же Бельгії цикорій не тільки запікають, але і використовують як є, в салатах і холодних закусках.
    Цикорій, запечений під сирним соусом
    2 порції
    2 кочанчика цикорію
    200 мл бульйону (курячого, яловичого, овочевого)
    4 скибочки шинки
    1 ст.л. вершкового масла
    1 ст.л. борошна
    100 мл вершків 22%
    1/4 ч.л. мускатного горіха
    100 р. напівтвердого сиру
    сіль
    чорний перець
    Розріжте кожен кочанчик цикорію уздовж на дві частини, промийте, покладіть на сковороду зрізом вниз, залийте бульйоном, доведіть до кипіння і відваріть на малому вогні. Через 10-12 хвилин вийміть цикорій з бульйону, обсушіть і остудіть.
    сир Натріть (гроюйер або щось подібне) на дрібній тертці. Розтопіть ложку вершкового масла в невеликому сотейнику, обсмажте в ньому борошно, після чого влийте половину бульйону (друга не знадобиться) і вершки. Розмішайте і доведіть до кипіння.
    Приправте мускатним горіхом, після чого потроху додайте сир в соус, кожен раз розмішуючи його до повного розчинення сиру. Весь сир не використовуйте, залиште трохи про запас - зараз розповім, навіщо.
    Спробуйте соус перед тим, як солити - сир сам по собі солоний, крім того, буде ще і шинка, так що сіль може і не знадобитися.
    Змастіть дно форми для запікання вершковим маслом, оберніть кожну половинку цикорію скибочкою шинки, викладіть у форму і залийте соусом.
    Посипте зверху сиром, що залишився і запікайте 30 хвилин при температурі 180 градусів до утворення рум'яної скоринки. Подавайте гарячим, прямо з духовки, і обов'язково - з білим хлібом.
    Автор: Олексій Онєгін