Кулінарія
Цікаве та найсмачніше !
-
У сезон баклажан (який до речі сказати закінчується) гріх не зробити це чудове страва! Ароматна мусака! Розбурхає прекрасні спогади про літо, море, Греції... Я постаралася знизити калорійність за рахунок відсутності соус бешамель. Смачно!
Інгредієнти:
* баранячий фарш - 700 гр;
* баклажан - 5 шт (середні) або 3 шт (великі);
* кабачок - 1 шт (середній);
* морква - 1 шт;
* стебло селери - 1 шт;
* часник - 4 зубчики;
* перець чилі - 1 шт;
* свіжі (або консервовані) помідори - 200 гр;
* червоне сухе вино - 300 мл;
* розмарин - 1 гілочка;
* чебрець - 2 гілочки;
* петрушка - пучок;
* фета (бринза) - 200 гр;
* сир чеддер (або будь-який твердий) - 100 гр;
* оливкова олія;
* сіль, перець.
Нарізаємо баклажани уздовж на тонкі пластини.
Обсмажуємо скибочки баклажана в сковороді з рослинним (оливковою) маслом з 2-х сторін до золотинок. (Пам'ятаємо, що смажимо на оливковій олії не першого віджиму!
Воно стає "поганим" при нагріванні, тому баклажани я смажила на рослинній олії, вони олії беруть багато). Солимо в процесі смаження.
На тарілку покласти шматок паперового рушники і готові баклажани складаємо туди.
Поки баклажани смажаться, ріжемо кубиком кабачок (у мене молодий, тому я залишила шкіру і він без насіння, якщо у вас кабачок "віком", очистіть від шкірки і видаліть насіння).
Також нарізаємо морква. Всі дрібно ріжемо!
Стебло селери також.br/>І дрібно ріжемо цибулю. Я все це скидываю в миску для зручності.
Чистимо й ріжемо пластинками часник.
Ставимо на вогонь каструлю, наливаємо туди 3-4 ст.л. оливкової олії і кидаємо туди наші порізані овочі.
Тушкуємо, помішуючи на середньому вогні 3-5 хвилин. Овочі повинні обмякнуть і виділити сік.
У цей час ріжемо перець чилі уздовж навпіл, видалимо насіння і сердцевинку, дрібно ріжемо.
Якщо ви вперше цим займетеся, тобто у вас немає певної загартування, то рекомендую скористатися одноразові рукавички - інакше потім можуть хворіти пальці. Я вже звикла.
Додаємо до овочів фарш і тушкуємо, помішуючи, щоб у нього не залишилося грудочок і він рівномірно перемішався з овочами.
Коли фарш стане коричневим, додаємо порізаний перець чилі. Також відокремлюємо листики шавлії і розмарину від стебел, дрібно їх нарізаємо і теж кладемо в каструлю.
Перемішуємо і вливаємо вино. Тушкуємо 5 хвилин, щоб пропав запах алкоголю.
Потім додаємо томати. У мене було грам 150 протертих помідорів і я взяла ще пару свежик і порізала кубиком. Можна класти тільки протерті томати або тільки свіжі - як хочете. Перемішуємо.
Тушкуємо приблизно 10-15 хвилин (дивіться, щоб рідина выпарилась вдвічі, нам не потрібен суп з фаршу).
Тим часом дрібно ріжемо петрушку (листя). Змащуємо прямокутну форму оливковою олією (у мене квадратна скляна форма).
Викладаємо шар баклажан на дно форми.
Ділимо візуально нашу начинку з фаршу навпіл. Ложкою з дірками викладаємо половину фаршу на баклажани (щоб зайвий сік стікав, він нам не потрібен, інакше мусака буде "плавати", вона і так досить соковита). Розрівнюємо.
Посипаємо половиною порізаної петрушки.
Та кришимо руками половину шматки сиру фета. Далі повторюємо - шар баклажан, фарш, що залишився, петрушка і фета. (На знімках, до речі, якраз "другі" шари).
Завершуємо конструкцію баклажанами. Зверху посипаємо тертим на крупній тертці чеддером (або будь-яким твердим сиром, постарайтеся вибрати гостріше, просто чеддер - ідеальний).
Ставимо в розігріту духовку до 190 градусів приблизно хвилин на 10 і стежте! Сир повинен розплавиться і виходить ось така золотиста скоринка.
Одразу подаємо і вмовляємо домашніх хоч що-небудь залишити на завтра!
Приємного апетиту!
Фото і рецепт: Ольга Злобіна