Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Для запікання шматком зазвичай беруть свинину, яловичину, баранину, але в будь-якому випадку це має бути нестарое, якісне м'ясо, краще всього вирізка, окіст або частина лопатки. Ну а щоб надати страві гостроту і аромат, використовують різні спеції і приправи.
    ЯЛОВИЧИНА ДУХОВА
    Великий шматок м'якоті почистьте, обмийте, обсушіть серветкою, натерти сіллю, перцем, прянощами або нашпигуйте по своєму смаку. Тепер покладіть його на сковороду і обсмажте на жирі з усіх боків. Потім долийте трохи води і відправте м'ясо в добре розігріту духовку, де і доведіть до готовності, періодично поливаючи м'ясним соком. Якщо що виділилася рідини буде мало, додайте розтоплене масло, змішане з бульйоном. Іноді для соковитості яловичину перед готуванням ще обертають тонкими скибочками шпику.
    СВИНИНА, НАШПИГОВАНА ЧАСНИКОМ І СИРОМ
    Шматок м'якоті (бажано вирізку) сполосніть, обсушіть і, зробивши гострим ножем невеликі розрізи-кишені, рівномірно нашпигуйте пластинками часнику і твердого сиру. Злегка посоліть, поперчіть, акуратно розмістіть у великій сковороді або на листі, облийте розтопленим маслом і поставте спочатку в сильно розігріту духовку, а через кілька хвилин зменшіть вогонь і запікайте до готовності, періодично поливаючи маслом і м'ясним соком.
    Нашпигованное м'ясо стане м'яким, пишним, а якщо його проколоти тонкої дерев'яною паличкою, виділиться прозорий ароматний сік. Співвідношення інгредієнтів -- на розсуд домашнього кухаря.
    Страву можна гарнірувати смаженою картоплею, солоними огірками, іншими маринованими овочами і т.п.
    СВИНИНА, ЗАПЕЧЕНА З КАРТОПЛЕЮ
    Так само як і в попередньому випадку, підготуйте м'ясо, нашпигуйте його пластинками часнику, натерти сіллю та перцем. Але тепер попередньо заколеруйте його, тобто злегка обсмажте на сковороді на маслі або жирі. На лейте на деко кілька столових ложок води, покладіть м'ясо, а навколо нього розподіліть 4-5 невеликих картоплин і стільки ж приблизно однакові по величині почищених головки цибулі цілком. Картопля, цибуля посоліть, намастить разом з м'ясом сметаною і випікайте в духовці при 180-200 градусах до готовності, час від часу поливаючи соком що виділяється.