Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Влітку я часто готую кутаби - частково тому, що зелені влітку завжди багато, почасти через спеку, яка має виключно до таких не занадто важким страв. Рецепт кутабів з зеленню я вже викладав - але в тому рецепті мене, чесно кажучи, бентежило тісто, надто воно виходило прісним і щільним. Тому уявляю новий, вдосконалений варіант кутабів, тісто для яких - ніжне і тонке, майже прозоре - мені подобається набагато більше. І якщо кутаби з зеленню вже були, то нехай у цей раз будуть кутаби з м'ясом.
    12 кутабів
    для тіста:
    4 ст. борошна
    1 яйце
    2 ст.л. сметани
    1/4 ст. теплої води
    1/4 ч.л. солі
    1/4 ч.л. цукру
    для начинки:
    200 р. баранини або яловичини*
    1 середня цибулина
    2 зубчики часнику
    сіль
    чорний перець
    зіра
    рослинна олія
    Почнемо з приготування тіста. Просійте борошно в миску, зробіть у ній “колодязь”, і додайте в нього збите яйце, сметану, сіль і цукор.
    Перемішайте все це вилкою, додайте половину води і почніть місити тісто, при необхідності потроху додаючи воду, що залишилася, але у будь-якому випадку не більше 1/4 склянки: тісто повинне бути гладким і еластичним, але крутим.
    Загорніть тісто в харчову плівку і дайте спокій на півгодини – година.
    Порубайте м'ясо у фарш, додайте дрібно нарізану цибулину і подрібнений часник, приправте сіллю, перцем, щіпкою розтертої зіри і як слід перемішайте.
    Після вистійки тіста розкачати його в палять, розріжте на 12 рівних частин і укрийте все тієї ж плівкою або рушником, поки готуєте кутаби.
    Розкачайте кожну з 12 частин тесту в тонкий круглий млинець, викладіть на половину млинця 1 столову ложку з гіркою начинки, розподіливши її по поверхні тіста, укрийте другою половиною і защипайте, попередньо випустивши повітря і при необхідності обрізавши надлишки тесту.
    Смажити кутаби краще прямо зараз, щоб вони не лежали занадто довго і тісто не встигло розмокнути з-за начинки. Поставте сковороду на середній вогонь, додайте буквально краплю масла, щоб змастити дно сковороди, і смажте кутаби спочатку з однієї сторони, а потім з іншої - до тих пір, поки кутаби не стануть рум'яними, як млинці: того часу, який піде на обжарку двох кутабів, з лишком вистачить, щоб збудувати ще два, так що справа піде швидко.
    Готові кутаби укладайте на тарілку, кинувши зверху шматочок вершкового масла; подавайте зі сметаною або томатним соусом. Зрозуміло, цей же рецепт тесту можна використовувати і для кутабів з зеленню або зеленню і сиром.
    * Крім свіжого м'яса, можна взяти вже готове - скажімо, залишки запеченого м'яса або шашлику. У цьому випадку кутаби виступають як метод утилізації того, що англійською називають leftovers, а завдяки недовгою термообробці можна не боятися, що начинка виявиться занадто сухий.
    Автор: Олексій Онєгін