Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Продовжую освоювати узбецьку кухню. Зараз спеціально вибираю рецепти з продуктів, доступних у нас навесні. Жаркоп - страва схоже та співзвучне нашому печені.
    Інгредієнти на 6 персон
    * яловичина (м'ясо з тазостегнової частини) - 800 г;
    * картопля - 1,5 кг;
    * морква - 300 г;
    * цибуля ріпчаста - 200 г;
    * томатна паста - 3 столові ложки;
    * рослинна олія - 100 г;
    * яловичий бульйон або воду - 2 л;
    * сіль - 1 столова ложка;
    * перець чорний і червоний мелений - 0,5 чайної ложки.
    Підготовка продуктів
    Зварити кістковий бульйон з яловичих кісток. Оскільки бульйон готується довго, то я намагаюся заготовлювати його в домашніх умовах. Поставив на плиту каструлю з кістками і водою, дочекався кипіння, зняти піну, закинув овочі, налагодив температуру і забув до певного часу.
    Все-таки приготування бульйону в казані на відкритому вогні забирає досить корисного часу, що вимагає постійного знаходження в процесі через підкладання дров.
    М'якоть яловичини вимити, обсушити серветками, нарізати на шматочки по 20-30 г.
    Овочі помити і почистити. Моркву і цибулю нарізати кільцями. Картопля розділити на чверті та залишити в воді.
    розпечений на вогні казан налийте олію. У розігріте масло опустіть невелику цибулину або морквину і дочекайтеся її підсмажування або легкого обвуглювання. Так овоч візьме з масла гіркуватість і збагатить його своїм смаком.
    Видаліть обвуглений овоч і акуратно по стінці казана опустити шматочки яловичини. М'ясо почне обсмажуватися і пустить сік. Заважайте м'ясо шумівкою.
    Як тільки шматочки рівномірно підрум'яняться і придбають золотисту скориночку, а рідина (масло і сік) стане темно-червоній, додайте нарізану цибулю.
    Постарайтеся так перевернути з допомогою шумівки вміст казана, щоб цибуля виявився внизу і швидше почав обсмажуватися в маслі. Через 3-4 хвилини відправте в казан морква.
    Потім додайте томатну пасту і продовжуйте пасерувати 5-7 хвилин. Посоліть і додайте спеції. Налийте в казан бульйон або воду при відсутності бульйону) і доведіть до кипіння.
    Тепер можна закладати картопля, робити вогонь тихіше, щоб лише підтримувалося кипіння.
    Накрийте казан кришкою та готуйте близько години. Як тільки м'ясо стане м'яким - страва готова. Мені подобається консистенція густого першого страви. Можливо, хтось захоче ще більш густу їжу. Тоді додайте менше бульйону.
    Готове печеня розкладіть по глибоким тарілках або касам, приправте порізаної зеленню кропу і кінзи.
    наприкінці літа, коду буде доступно більше овочів, покажу ще один варіант цієї страви.