Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Для приготування цієї страви підійде будь-який скоротити баранчика або ягня на кісточці - скажімо, шийка або голяшка. Решта - справа техніки, вірніше, технології, яка не змінювалася тисячоліттями: повільне, делікатне гасіння в невеликій кількості рідини разом з овочами, які в підсумку перетворяться в густий і ароматний соус.
    Подавати таку страву найкраще з гарніром, який вбере соус. Наприклад, кускусом, який традиційно поєднують з бараниною в Магрибі, або рисом, що впорається з цим завданням не гірше.
    Баранина, тушкована з овочами
    4 порції
    1-1,5 кг баранини на кісточці
    1 цибулина
    2 зубчики часнику
    2 помідори
    1 дрібний кабачок або цукіні
    1 болгарський перець
    кілька гілочок розмарину і чебрецю
    100 мл червоного вина
    рослинна олія
    кілька ягід ялівцю
    сіль
    чорний перець
    Розігрів в сковороді трохи рослинної олії, обсмажте дрібно нарізані цибулю і часник до прозорості. Додайте нарізані кубиком перець і кабачок (якщо він молодий, то ні чистити, ні отримувати насіння з нього не потрібно, тільки помити не забудьте), обсмажте з усіх боків і влийте вино. Поки воно википає, обшпарте помідори, очистіть від шкірки, наріжте не дуже крупно і додайте в сковороду до інших овочів.
    Залиште соус на вогні, нехай википає - непогано навіть присолити його і злегка пом'яти лопаткою, щоб волога випаровувалася швидше. Коли він досягне більш-менш густої консистенції - зняти з плити, обережно протріть сковороду серветкою і з усіх боків обсмажте на олії баранину, попередньо приправлену сіллю і перцем.
    Перекладіть баранину в товстостінну (краще - керамічну форму для запікання, додайте трави і ялівцеві ягоди і залийте соусом. Накрийте форму фольгою, а зверху кришкою, щоб гарячий пар не виходив назовні, та готуйте в духовці при температурі 150 градусів протягом 3-4 годин, поки м'ясо не стане саме відходити від кістки.
    Така тушкована баранина чудово зігріває, а значить, у промозглые осінні і морозні зимові дні ця страва буде вельми до речі. Нічого не поробиш, літо у наших північних широтах вже добігає кінця…
    PS: Не соромтеся змінювати набір овочів в залежності від власних уподобань та умісту холодильника. Баклажан, гарбуз, черешкову селеру чудово впишуться в цю страву без зміни рецепту.
    Автор: Олексій Онєгін