Кулінарія
Цікаве та найсмачніше !
-
Банош - дуже відоме страви закарпатської кухні. Існує безліч варіацій його приготування та подачі. На цей раз я пропоную приготувати банош на розведеної сметані (саме в такому варіанті він найчастіше і готується в Закарпатті) і подати з обсмаженої свининою та бринзою. Рецепт узятий мною не з книжок, а, можна так сказати, отримано з перших рук. Так готує банош одна моя знайома, яка родом з тих місць. Страва проста, оооочень калорійне, але смачне! Спробуйте!
СКЛАД:
На 2 - 3 порції вам знадобиться:
шийка Свиняча або грудинка - близько 400 г
Цибуля ріпчаста - 1 штука
Свинячий жир для обсмажування - 3 - 4 столові ложки
Бринза - 30 - 40 г або за смаком
Для маринаду:
Цибуля ріпчаста - 1 невелика цибулька
Часник - 2 - 3 зубчіка
Томатна паста - 2 - 3 столові ложки
Чорний мелений, запашний перець
Для каші:
Кукурудзяна крупа - 1 склянка
Сметана (я брала 20%) - 1 склянка (можна взяти 1.5 склянки сметани і 1 склянку води, а молоко не додавати)
Вода - 1 склянка
Молоко - 0.5 склянки
Сіль, цукор (приблизно 1 чайна ложка)
ПРИГОТУВАННЯ:
Як мінімум за 3 - 4 години до приготування баноша замаринуйте м'ясо (можна залишити в маринаді на ніч).
Для маринаду натріть цибульку на дрібній терці, видавіть туди ж кілька зубчиків часнику, додайте томатну пасту, поперчіть. Перемішайте до однорідності.
Додайте холодну кип'ячену воду з таким розрахунком, щоб по густоті маринад нагадував кетчуп.
Наріжте свинину на шматочки завтовшки приблизно в 1,5 сантиметра, намастить маринадом, складіть у мисочку, закрийте кришкою і поставте в холодильник на 3 - 4 години, а можна і на ніч, маринуватися.
У каструлі змішайте склянка сметани, склянку води і 0.5 склянки молока (можна взяти 1.5 склянки сметани і 1 склянку води без додавання молока), посоліть, додайте чайну ложечку цукру.
Поставте на повільний вогонь і при акуратному нагріванні доведіть сметанну суміш до ширяння (практично до кипіння).
Малими порціями, постійно помішуючи, додайте в сметанну суміш кукурудзяну крупу. Додавайте крупу приблизно так само, як ви додаєте манку при варінні манної каші.
При постійному помішуванні варіть банош до тих пір, поки він не почне вільно відділятися від дна і стінок посуду, не зіб ’ ється в єдиний ком. Зазвичай на це йде близько 30 хвилин.
Закрити каструлю кришкою і поставте в розігріту до 100С духовку, щоб крупа дійшла до повної готовності. Я зазвичай ставлю каструлю в духовку і відразу ж вимикаю нагрівання. Залиште банош в духовці до подачі на стіл.
М'ясо поріжте на соломку. Ріпчасту цибулю нарізати кільцями або дрібним кубиком.
Раскалите на сковорідці свинячий жир і обсмажуйте м'ясо до утворення скориночки. Дуже бажано, щоб м'ясо дійсно смажилося, а не тушкувалося у власному соку.
Для цього викладайте м'ясо на дуже розігрітий жир (але не перекалите! враховуйте, що на шматочках м'яса залишився маринад, який може при високій температурі почати горіти), обсмажуйте при постійному перемішуванні і не перевантажуйте сковорідку.
Якщо розміри вашої сковорідки не дозволяють обсмажити м'ясо в один прийом, обсмажуйте порціями.
Коли весь м'ясний сік, що виділився випарується, і сковорідка буде практично сухий, додайте нарізану цибулю. Обсмажуйте до рум ’ яності м'яса і зажаренности лука.
Дістаньте з духовки банош, викладіть на тарілку, зверху обсмажену свинину (не забудьте полити що залишилися після смаження жирком!) і шматочки бринзи.
Приємного вам апетиту!