Кулінарія
Цікаве та найсмачніше !
-
2 порції
2 гусячих ніжки з стегнами
2 ст. гусячого або качиного жиру
2 ст.л. великої морської солі
кілька гілочок тімьяна й майорану
1 головку часнику
Не знаю, як у вас, а для мене колись було проблемою роздобути той самий гусячий або качиний жир. Ця проблема вирішується просто: коли будете готувати качку - злийте і процідіть жир, зберігається він (якщо це тільки жир, без м'ясного соку) в холодильнику кілька років без конструктивних змін.
Якщо ви не плануєте запікати цілу качку - розберіть її, після чого наріжте зрізані жир з шкірою шматочками, додайте трохи води, поставте на вогонь і вытапливайте до тих пір, поки вода не випариться, а шкіра не перетвориться в хрусткі шкварки: однією качки цілком вистачить на ті самі 2 склянки жиру, а цілого гусака - і того більше.
Отже, у вас є два (або більше) чудових, м'ясистих, в міру жирних гусячих ніжки. Першим ділом видаліть залишки пір'я, якщо вони є, потім натріть ніжки сіллю, приправити перцем, з усіх боків обкладіть чебрецем, майораном і давленым часником, і поставте у холодильник маринуватися - години на чотири мінімум, ще краще на добу.
Перекладіть ніжки разом з травами і часником в жароміцну форму, виклавши їх досить щільно, і залийте жиром. За правилами, жир повинен повністю покрити ніжки, але якщо ви не плануєте зберігати їх довго (адже конфіт був придуманий в першу чергу як спосіб консервації, хоча ми любимо його не за це), дане правило можна порушити. Втім, якщо у формі досить просторо - вільне місце можна зайняти, наприклад, шматочками яблука.
Готуйте ніжки в духовці при температурі 150 градусів протягом 3-4 годин. Після цього конфіт з гусячих ніжок можна остудити і прибрати в холодильник, або відразу отримати з жиру, щоб довести до готовності в духовці, розігрітій до 180 градусів, що допоможе досягти хрусткої скоринки. Як і будь-яка інша дичину, гусак ідеально поєднується з солодкими соусами і фруктами (див. фото), а також полнотелым червоним вином.
Фото і рецепт: Олексій Онєгін