Кулінарія
Цікаве та найсмачніше !
-
Хумус - соус, приготовлений із вареного меленого курячого гороху, тахін, часнику і лимонного соку. Подається як соус до гарячі коржики або овочів. Хумус (хуммус, хомус, гуммус), також страва відомо під назвами нут, нухат, нохат, гарбанзо (англ. Garbanzo beans), чикпис (англ. Chickpeas) - закуска з нутового пюре, до складу якого зазвичай можуть входити: оливкова олія, часник, сік лимона, паприка, сезамовая паста (тахін).
Це настільки давнє страва, що згадка про нього можна знайти в "Іліаді" Гомера. Хумус особливо популярний на Близькому Сході, у тому числі в таких країнах, як Ізраїль, Ліван, Йорданія, Сирія, Туреччина, Кіпр. Подається як холодна закуска або соус - на сході традиційно з питой, лавашем, в інших регіонах іноді з кукурудзяними чіпсами, хлібом, і т. п. Хумус також популярний у всьому світі серед вегетаріанців.
Хумус містить велику кількість якісного рослинного білка, харчової клітковини, ненасичених жирів і заліза. Вживання хумус благотворно впливає на функцію шлунково-кишкового тракту, на обмін речовин, серцево-судинну систему, значно знижує рівень цукру і холестерину в крові.
Хумус їли навіть єгипетські фараони - вчені зробили такий висновок, виявивши, що Аменхотеп IV на фресці в гробниці тримає в руках гілку з стручками молодого хумус. Зелений хумус символізував міць і родючість правителя, діти якого повинні були бути такими ж міцними і згуртованими, як горошини в стручку.
Я робила без кунжуту, залишила цей рецепт на потім. Цей хумус теж дуже смачний - просто пальчики оближеш!
Інгредієнти:
* 1 склянку турецького гороху
* 3 склянки води
* 1/4 чашки лимонного соку
* 1/4 склянки оливкової олії
* 2 зубчики часнику
* 2 ст. л. води
* 1/2 ч. л. солі
* мелена паприка для прикраси
Спосіб приготування:
Замочити горох у воді на 4 години або на ніч.
Обсушити горох, викласти в каструлю, залити водою і довести до кипіння.
Варити без кришки на слабкому вогні 1 годину, потім воду злити.
Змішати горох і лимонний сік.
Влити оливкова олія.
Додати нарізаний часник.
Влити воду і посолити.
Подрібнити до утворення однорідної маси.
Посипати паприкою і подавати до столу з питой.