Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Є безліч рецептів приготування капусти по-грузински.В них є одне схожість - у всіх салатах капуста нарізується великими квадратами і до неї додається буряк.
    Решта рецептурная частина відрізняється винятковою різноманітністю - в якихось рецептах додається морквина, в яких-то сольдерей, в яких-то зелень.
    Іноді буряк ріжуть кружечками, іноді шаткують соломкою, іноді натирають на тертці. Та й підготовка буряка часто різна - де-то її кладуть сирої, а де-то попередньо відварюють.
    Я на цій сторінці даю свій варіант приготування капусти по-грузинськи.
    Капуста виходить хоч і хрусткою, але злегка м'якою зовні. Смак - кислуватий, з упором на сіль, а не на цукор. Колір красивий - бордовый.Количество солі і цукру можна змінювати за своїм смаком.
    Я не люблю, щоб мариновані овочі мали солодкий присмак. Мені більше подобається солонуватий смак.
    СКЛАД:
    3кг капусти (1,5 качана d=17см), 1 середня буряк d=9~10см (300~350г), 2 великі моркви (400 г), 1 головку часнику (30г)
    МАРИНАД:
    л води, 3~5 лаврових листочків, 10~13 горошин чорного перцю, 5~8 горошин запашного перцю, 8~9 ст ложки солі (120~135г), 1~1,5 склянки цукру, 50г 70% оцту, при бажанні - червоний гострий перець
    Качан капусти розрізати на 4 частини через качан.
    Кочережки з усіх частин вирізати, а кожну частину розрізати ще раз уздовж.
    Потім частини розрізати навпіл на великі квадрати.
    Нарізану капусту розібрати за листочками.
    Буряк і моркву очистити і натерти на крупній тертці.
    Часник дрібно нарізати.
    Змішати буряк, моркву і часник.
    В 3-х літрові банки укладати шарами капусту і натерту суміш.
    Після кожного капустяного ряду всі трампових товкачем або кулаком.
    Верхнім і нижнім поруч повинна бути свекольно-морквяна суміш.
    Маринад
    В каструлю насипати сіль і цукор.
    Покласти лаврове листя і крупно дроблене горошини перцю - чорного і духмяного.
    При бажанні можна покласти гострий червоний перець - сухий, мелений або свіжий.
    Залити водою, поставити на вогонь і довести до кипіння.
    Зняти каструлю з вогню і залишити на 10 хвилин, щоб розсіл трохи охолов.
    Влити в розсіл оцет і вийшов гарячий маринад залити в банки.
    Для двох трилітрових банок буде потрібно 3 літри маринаду.
    Якщо використовувати іншу тару, то маринаду може знадобитися менше.
    Якщо маринувати капусту в широкій ємності, то зверху на неї потрібно покласти тарілку і поставити невеликий вантаж, щоб капуста вся була покрита розсолом.
    Лаврове листя викинути.
    Після того, як капуста охолоне, її необхідно поставити в холодильник мінімум на 1 день.
    Чим довше капуста буде маринуватися, тим смачніше вона стане.