Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Великий піст передбачає в першу чергу духовну роботу над собою, але і про хліб насущний назовсім забувати не варто. І коли перед нами постають такі серйозні обмеження, як у Великий піст, урізноманітнити свій стіл стає ще складніше, а на перший план виходять спеції, приправи і травки - саме вони можуть хоч якось прикрасити прісний смак зимових овочів.
    Ці “стейк” з баклажана і пюре з селери складуть повноцінний пісний обід або вечеря, який дасть вашому організму необхідні вітаміни - ну і буде смачний, зрозуміло.
    2 порції
    “стейка” з баклажана:
    1 великий баклажан
    пара скибочок черствого хліба
    кілька гілочок петрушки
    рослинна олія
    сіль
    чорний перець
    для пюре з селери:
    500 р. кореня селери
    1-2 черешки селери
    1 зубчік часнику
    1 лавровий лист
    50 мл оливкової олії
    сіль
    1/4 ч.л. мускатного горіха
    1/4 ч.л. зіри
    1/4 ч.л. білого перцю
    для зеленої сальси:
    1 огірок
    1 помідор
    1 зубчік часнику
    кілька гілочок петрушки і базиліка
    1/2 ст.л. каперсів
    1/2 невеликого перчика чилі
    1 ст.л. лимонного соку
    2 ст.л. оливкової олії
    сіль
    чорний перець
    Пюре з селери
    Очистіть корінь селери і наріжте його кубиками. Перекладіть в каструлю, додайте нарізаний черешкову селера, очищений зубчик часнику і лавровий лист, залийте водою і, довівши до кипіння, варити близько 20 хвилин до м'якості селери. Злийте воду, вийміть лавровий лист і пробийте вміст каструлі занурювальним блендером до однорідності.
    Протріть пюре через сито, приправте сіллю, мускатним горіхом, меленої зірою й білим перцем, після чого, потроху додаючи оливкова олія, збийте пюре віночком - це додасть йому кремову вершковість, причому без жодних вершків. Оливкова олія можна замінити іншим рослинним, але неодмінно смачним, адже воно відіграє чи не визначальну роль у формуванні смаку пюре.
    “Стейк” з баклажана із зеленою сальсою
    Наріжте баклажан косими скибочками товщиною близько 1 см., присолите і відкладіть в сторону. Подрібніть сухий хліб (я зазвичай використовую багет, з нього виходять ідеальні панірувальні сухарі - і те, що при випічці багета не використовується молоко, в даному випадку теж важливо) разом з петрушкою.
    Промийте баклажани під струменем води, обсушіть серветкою, приправте кожну скибочку сіллю й перцем і з обох сторін змастіть маслом, після чого без фанатизму запаніруйте в сухарях. Випікайте баклажани в духовці при температурі 200 градусів протягом 15 хвилин, перевернувши по ходу приготування.
    Для сальси натріть на середній тертці огірок без шкірки та помідор (шкірка сама залишиться у вас в руках, і зубчик часнику - на дрібній. Додайте подрібнені зелень, каперси і чилі, влийте лимонний сік, масло, приправте і гарненько перемішайте.
    Подавайте з гарячим пюре, як слід сдобрив баклажани сальсою.
    Фото і рецепт: Олексій Онєгін