Кулінарія
Цікаве та найсмачніше !
-
Під смішною назвою ховається не що інше, як галушки, родом з Італії. Там їх готують із сиру, хліба, рису, але з картоплі найпопулярніші. Приготувавши ньокі, їх можна заморозити, тому має сенс готувати із запасом.
Ньокі будуть відмінною заміною макаронів. До них підійде будь-який соус, який підійшов би до пасті. Секрет у тому, щоб галушки були легкими і ніжними, а соус насиченим і яскравим, зі свіжих помідорів, наприклад.
Інгредієнти:
1200 г картоплі
300 г борошна
2 яйця
сіль
2 середніх помідори
половина ріпчатої цибулі
1 зубчік часнику
25 г вершкового масла
невеликий пучок петрушки
оливкова олія
сіль і мелений чорний перець
Картоплю для ньокі можна зварити, але я люблю його запікати. Це допомагає позбавитися від зайвої вологи і смак більш насичений. Не очищаючи, помийте та витріть насухо кожну картоплину.
Запікайте в розігрітій до 200°C духовці 30-40 хвилин, в залежності від розміру картоплин. Потім вийміть з духовки і остудіть. Очистити запечена картопля не складе праці, шкірка відшарувалася в процесі запікання.
Для того, щоб перетворити картоплю в тісто, його необхідно подрібнити. Це можна зробити товкачем для картопляного пюре, але я рекомендую спочатку натерти картоплю на крупній тертці.
Це все здається великою і складною роботою, але насправді все дуже швидко. Результат буде коштувати того, і, можливо, незабаром у вас з'явиться бажання приготувати це знову. Але місити тісто вже не доведеться, адже ви заморозили частина ньокі з минулого разу!
Отже, змішайте картопля з щедрою дрібкою солі і яйцями у великій мисці або каструлі. Слідом вмішайте борошно. Як тільки суміш стане більш або менш єдина, покладіть її на присипану борошном робочу поверхню.
Вимішуйте тісто 5-7 хвилин, доки воно не стане однорідною і еластичним. Відриваючи потроху, скрутіть з тіста ковбаски і наріжте їх на галушки найбільш близького вашому серцю розміру.
При бажанні, можна злегка натиснути на кожну галушку зворотною стороною вилки, щоб вийшла ребриста поверхня. Не тільки виглядає симпатично, але і добре «затримує» на собі соус.
Закип'ятіть воду у великій каструлі і посоліть. Відваріть ньокі, поки вони не спливуть. Потім, обсушіть на серветці.
На цьому етапі їх можна заморозити, щоб потім просто розігріти з в киплячій воді. У такому випадку, після варіння остудіть ньокі в холодній воді, потім обсушіть.
Якщо ви готуєте ньокі зараз, розтопіть трохи вершкового масла на середньому вогні на сковороді. Шумівкою перемістіть галушки з киплячої води в шипляче масло.
Готуйте 1-2 хвилини, потім додайте дрібно посічені цибулю і часник. Ще через 3-4 хвилини додайте довільним чином порубану помідор. Посоліть, поперчіть, готуйте ще 3 хвилини і подавайте, додавши зелені, при бажанні.
Я закликаю вас спробувати ньокі, це цікаво, весело і смачно. Вони чудово підуть з м'ясним соусом, або з вершковим з грибами.
Нехай макарони постоять поки на полиці. Замініть їх у своїй свідомості на ньокі. Ви здивуєтеся, наскільки яскраво кожне блюдо заграє новими фарбами.
Фото і рецепт: Петро Голавский