Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Під смішною назвою ховається не що інше, як галушки, родом з Італії. Там їх готують із сиру, хліба, рису, але з картоплі найпопулярніші. Приготувавши ньокі, їх можна заморозити, тому має сенс готувати із запасом.
    Ньокі будуть відмінною заміною макаронів. До них підійде будь-який соус, який підійшов би до пасті. Секрет у тому, щоб галушки були легкими і ніжними, а соус насиченим і яскравим, зі свіжих помідорів, наприклад.
    Інгредієнти:
    1200 г картоплі
    300 г борошна
    2 яйця
    сіль
    2 середніх помідори
    половина ріпчатої цибулі
    1 зубчік часнику
    25 г вершкового масла
    невеликий пучок петрушки
    оливкова олія
    сіль і мелений чорний перець
    Картоплю для ньокі можна зварити, але я люблю його запікати. Це допомагає позбавитися від зайвої вологи і смак більш насичений. Не очищаючи, помийте та витріть насухо кожну картоплину.
    Запікайте в розігрітій до 200°C духовці 30-40 хвилин, в залежності від розміру картоплин. Потім вийміть з духовки і остудіть. Очистити запечена картопля не складе праці, шкірка відшарувалася в процесі запікання.
    Для того, щоб перетворити картоплю в тісто, його необхідно подрібнити. Це можна зробити товкачем для картопляного пюре, але я рекомендую спочатку натерти картоплю на крупній тертці.
    Це все здається великою і складною роботою, але насправді все дуже швидко. Результат буде коштувати того, і, можливо, незабаром у вас з'явиться бажання приготувати це знову. Але місити тісто вже не доведеться, адже ви заморозили частина ньокі з минулого разу!
    Отже, змішайте картопля з щедрою дрібкою солі і яйцями у великій мисці або каструлі. Слідом вмішайте борошно. Як тільки суміш стане більш або менш єдина, покладіть її на присипану борошном робочу поверхню.
    Вимішуйте тісто 5-7 хвилин, доки воно не стане однорідною і еластичним. Відриваючи потроху, скрутіть з тіста ковбаски і наріжте їх на галушки найбільш близького вашому серцю розміру.
    При бажанні, можна злегка натиснути на кожну галушку зворотною стороною вилки, щоб вийшла ребриста поверхня. Не тільки виглядає симпатично, але і добре «затримує» на собі соус.
    Закип'ятіть воду у великій каструлі і посоліть. Відваріть ньокі, поки вони не спливуть. Потім, обсушіть на серветці.
    На цьому етапі їх можна заморозити, щоб потім просто розігріти з в киплячій воді. У такому випадку, після варіння остудіть ньокі в холодній воді, потім обсушіть.
    Якщо ви готуєте ньокі зараз, розтопіть трохи вершкового масла на середньому вогні на сковороді. Шумівкою перемістіть галушки з киплячої води в шипляче масло.
    Готуйте 1-2 хвилини, потім додайте дрібно посічені цибулю і часник. Ще через 3-4 хвилини додайте довільним чином порубану помідор. Посоліть, поперчіть, готуйте ще 3 хвилини і подавайте, додавши зелені, при бажанні.
    Я закликаю вас спробувати ньокі, це цікаво, весело і смачно. Вони чудово підуть з м'ясним соусом, або з вершковим з грибами.
    Нехай макарони постоять поки на полиці. Замініть їх у своїй свідомості на ньокі. Ви здивуєтеся, наскільки яскраво кожне блюдо заграє новими фарбами.
    Фото і рецепт: Петро Голавский