Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

    
  • Це взагалі чудовий варіант для вечері! Легка і одночасно ситна. Якщо гості - теж чудово! Швидко, просто і дуже смачно. Всі задоволені. Замість курки можна використовувати фарш або креветки, вийде більш мексиканський відтінок.
    Інгредієнти:
    куряче філе - 2 шт (1 грудка);
    лаваш вірменський - 1 упаковка (можна піти);
    білий винний оцет - 2 ст.л.;
    цибуля - 1 шт;
    оливкова олія;
    огірки - 2 шт;
    помідори черрі - 7 шт;
    за кілька гілочок кропу і петрушки;
    листя салату;
    сік лимона - 1ст.л.
    Для приправи:
    насіння коріандру - 1 ч.л.;
    запашний перець - 5 горошин;
    чорний перець - 7 горошин;
    паприка - 2 ч.л.;
    орегано - 1 ч.л.;
    кайєнський перець (або будь-який інший чилі) - 1/4 ч.л.;
    сіль - 2ч.л.
    Для соусу дзадзики:
    йогурт (грецький або звичайний) - 500 мл;
    часник - 2-3 зубчики;
    огірок - 1 шт;
    гарне оливкова олія EV - 2 ст.л.;
    сіль, мелений чорний перець.
    Моєму куряче філе, огірки і помідори. Салат у мене митий.
    Ріжемо філе смужками шириною 2 см, товщиною 2 мм.
    В ступці розтираємо насіння коріандру (я його не дуже люблю, тому поклала пів чайної ложки).
    Потім там же розтираємо чорний і духмяний перець.
    Висипаємо туди всі інші сухі спеції і перемішуємо.
    Курку кладемо в миску і висипаємо туди ж вміст ступки.
    Нарізати цибулю довільним чином (він нам потрібен тільки для маринування), додаємо винний оцет і все добре перемішуємо.
    Далі можна закрити миску кришкою і прибрати курку на ніч у холодильник.
    У мене такої можливості не було, тому ось вам маленька хитрість - кладемо куру в пакет, зав'язуємо і залишаємо при кімнатній температурі. Через годину можна смажити.
    Поки займемося соусом дзадзики. Чистимо часник. Виливаємо в миску йогурт, витискаємо туди часник і трьом на дрібній терці огірок (якщо ви не впевнені в його якості або у нього груба шкірка, то її краще зняти). Солимо й перчимо, перемішуємо.
    Виливаємо туди оливкову олію і ще раз добре перемешиваем.Убираем його в холодильник до моменту, коли замаринується наша курка.
    Наріжемо огірки соломкой.Помидорки півкружальцями. Також дрібно порубаємо кріп і петрушку. Перемішаємо всі овочі і тожеотправим в холодильник до соусу.
    На даному етапі сожно порізати цибулю туди ж найкраще червоний), я цього разу обійшлося без нього.
    Коли прийде час, смажимо курку (партіями, щоб вона не почала гаситися) на добре розігрітій сковорідці в невеликій кількості олії.
    Вона смажиться дуже швидко, буквально за хвилині з кожної сторони. По мірі готовності перекладаємо її в миску і накриваємо кришкою, щоб не остигала.
    Лаваш ріжемо ножицями на порції. Гріємо його в мікрохвильовій печі минуту.Листья салату рвемо руками (якщо вони цілі) і збризкуємо соком лимона (я купила упаковку митого, рваного салату і бризкала прямо в пакет) і руками перемішати.
    Кладемо шматок лаваша на тарілку, в центр викладаємо гірку салатних листя. Далі викладаємо ст.л. овочевої суміші.
    Далі кілька шматочків курячого філе. Поливаємо соусом (пара ст. ложки) і загортаємо акуратним кульочком.
    Якщо ви робите у піті, то її можна просто розрізати і порожній краман заповнити начинками. У мене вийшло 8 шаверм.
    Приємного апетиту!
    Фото і рецепт: Ольга Злобіна

  • Вирізка - найніжніше м'яке нежирне м'ясо. Спробуйте запекти свинячу вирізку при низьких температурах - м'ясо буде танути в роті. І для контрасту приготуйте до ніжного м'яса оригінальний солодкий гарнір з груші та червоної цибулі.
    Інгредієнти:
    * свиняча вирізка - 400 г;
    * бекон - 5-6 смужок;
    * оливкова олія - 1 столова ложка;
    * чорний мелений перець і сіль - за смаком.
    Свинячу вирізку вимити, вмочити паперовими рушниками. Зрізати плівки з поверхні. Поперчити і змастити олією. Залишити на 15-30 хвилин.
    Потім свинячу вирізку трохи посолити і загорнути в смужки бекону. З вузької сторони кінчик загнути так, щоб товщина вирізки була однаковою по всій довжині.
    З фольги спорудити контейнер за розміром вирізки.
    Духовку розігріти до температури 100 градусів. У центр вирізки увіткнути термометр для м'яса так, щоб щуп виявився рівно посередині.
    400-грамовий шматок вирізки я запекал близько години. Температура всередині шматка піднялася до 60 градусів. М'ясо вийшло рожевим всередині. З м'яса сочився сік трохи рожевого кольору. Але до чого ніжним було це м'ясо. Тануло в роті.
    Деякі не люблять, коли з м'яса виділяється рожевий сік. Для них рекомендую проводити запікання до 70 градусів всередині шматка.
    Сік буде прозорим, але саме м'ясо все одно буде рожевим всередині. Це особливість низькотемпературного запікання.
    Запечену свинячу вирізку вийняти з духовки і накрити фольгою. Дати відпочити м'яса 15 хвилин в теплому місці.
    На гарнір до свинячої вирізки можете подати що побажаєте. А я запропоную свій варіант.
    Інгредієнти для гарніру:
    * червона цибуля - 1 шт (130 г);
    * груша тверда - 2 штуки;
    * чебрець сухий - 1 чайна ложка;
    * вершкове масло - 1 столова ложка;
    * оливкова олія - 1 столова ложка;
    * сухе біле вино - 100 г;
    * чорний мелений перець і сіль - за смаком.
    Цибулину обчистити і порізати крупно уздовж волокон. Груші очистити, розрізати на чверті, вирізати серцевину і порізати великими шматочками.
    У сковороді розігріти вершкове масло. Додати цибулю і трохи обсмажити 2-3 хвилини. Додати столову ложку оливкової олії, сушений чебрець і часточки груш. Перемішати.
    Через 2 хвилини влити сухе біле вино, довести до кипіння і на помірному вогні готувати близько 10 хвилин. Всі вино має выпариться.
    Запечену свинячу вирізку нарізати на медальйони і подавати з лукове-грушевим гарніром.

  • Інгредієнти:
    куряче філе - 2-х грудок (приблизно 800 гр);
    цибуля - 2 шт;
    булка - 3 шматочки;
    молоко - 1/2 склянки;
    петрушка - пучок;
    яйце - 1 шт;
    вершки 22% - 250 мл;
    спеції, сіль.
    Моєму куряче філе, чистимо цибулю. Нарізаємо і те, і інше довільними шматками, які підходять для вашої м'ясорубки.
    Булку замочимо в молоці. Пропускаємо через м'ясорубку м'ясо, цибулю, а потім і булку (попередньо вичавіть від надлишків молока).
    Ріжемо дуже дрібно петрушку. Додаємо її у фарш.
    Тепер настав час приправити. Я додала сухий чилі 1/2 ч.л., паприку 1ч.л., щіпку каррі, чорний мелений перець і сіль.
    Якщо хочете, можете взяти готову приправу для курки, я люблю сама становити букет приправ - знаю, що кладу і якого якості. Перемішуємо. Я заважаю руками.
    Додаємо яйце. Якщо у вас фарш вийшов густий і добре тримає форму, можете яйце не класти.
    Смажимо на розігрітій з рослинним маслом сковороду невеликі круглі котлетки.
    Перевертаємо по мірі просмаження і накриємо кришкою на 3 хвилини, потім відкриємо і смажимо до рум ’ яності другої сторони.
    Готові котлетки складаємо в каструлю, додати вершки і трохи гарячої води, щоб рідина доходила до середини обсягу котлеток.
    Накриваємо кришкою й тушкуємо хвилин 10. Пробуємо соус на соль.На фото кілька котлеток вже перекочувало в тарелки.Хороши з будь-яким гарніром. Я подавала з цвітною капустою.
    Приємного апетиту!
    Фото і рецепт: Ольга Злобіна.

  • Інгредієнти:
    кабачок 1/2 шт.
    морква молода 1 шт.
    телятина 300-400 г
    часник 1-2 зубчики
    моцарелла (для піци) 50-70 г
    хліб 100 г
    молоко
    сіль, перець
    сметана 2 ч. л.
    оливкова олія 2 ч. л.
    зелень петрушки
    чебрець 1/2 ч. л.
    Спосіб приготування:
    Кабачок нарізати 4 гуртка, товщиною близько 1-1,5 см. Видалити насіння і зрізати шкірку. М'ясо, морква, замочений в молоці хліб і часник пропустити через м'ясорубку.
    Додати у фарш терту моцареллу. Фарш посолити, поперчити і перемішати. Нафарширувати кабачки отриманою масою.
    Змішати в ємності сметану і оливкове масло. Фаршировані кабачки перекласти у форму, змастити сумішшю. Посипати чебрецем.
    Поставити в духовку і запікати до готовності близько 40 хвилин. Готові фаршировані кабачки перекласти на тарілку і подати до столу.

  • Паелья (кат. Paella, вимовляється «паэйа») - національне іспанське (коронна) страва з рису, забарвленого шафраном, з додаванням оливкової олії. Крім цього в паелью можуть додаватися морепродукти, овочі, курка, ковбаса і т. д.
    Назва походить від латинського слова patella - «сковорода». Популярність цієї страви в даний час обумовлена багатьма варіацій в інгредієнтах, адаптованих до різних регіонах іспанської кухні. (Вікіпедія). Страва виходить сімейно-теплим, ось такі асоціації..
    Нам знадобиться:
    цибулю білий - 1 шт;
    філе куряче - 600 г;
    бульйон (курячий) - 750 мл;
    шафран (можна замінити куркумой) - 0,5 ч. л.;
    маслини - 4 ст. л.;
    болгарський перець - 1 шт;
    помідор - 1 шт;
    соус (томатний) - 70 мл;
    рис - 250 г; спеції (за смаком);
    олія рослинна.
    Приготування:
    Куряче філе ретельно моєму та обсушуємо паперовими рушниками. Після чого нарізати невеликими шматочками.
    Потім дрібно січемо цибулю (я в останнім часом використовую тільки білий, але, звичайно ж, можна використовувати звичайний ріпчаста), болгарський перець та помідори.
    Розігріваємо олію і кладемо в нього цибулю. Коли він стане напівпрозорим, додаємо куряче філе.
    Смажимо м'ясо і цибулю на маленькому вогні, доки вони не підрум ’ яняться.
    Тим часом доводимо до кипіння бульйон (можна використовувати і свіжозварений бульйон, і бульйонні кубики, і навіть заморожений бульйон).
    Вливаємо його в м'ясо. Перемішуємо. Додаємо томатний соус (я використовувала краснодарський), перець, маслини і томатів.
    Посолимо й поперчимо за смаком (не забудьте, якщо ви робили бульйон з кубика - він вже солоний).
    Покладіть шафран (куркуму). Висипаємо рис і перемішуємо. Доводимо до кипіння, а потім тушкуємо на повільному вогні ще 20 хвилин.
    Через 20 хвилин знімаємо сковороду з плити. Накриваємо фольгою і залишаємо ще на 20 хвилин.
    Фото і рецепт: horo6aya
    Джерело: журнал “БликКулинария”

  • Ситна смачне блюдо, яке можна приготувати з звичайних повсякденних продуктів і на швидку руку. Можна подати як підливу до гарніру (наприклад, рис, кускус), а можна просто так, з лепешкой.Источник: karaidel (livejournal).
    Інгредієнти:
    * куряча Грудка - 2 шт
    * Кабачок (цукіні, великий) - 1 шт
    * Сметана (20%) - 400 мл
    * Паприка солодка (мелена) - 2-3 ст. л.
    * Перець чилі (мелений, за смаком)
    * Часник - 3-4 зуб.
    * оливкова Олія - 3-4 ст. л.
    * Сіль за смаком)
    Приготування:
    Курячу грудинку нарізати брусками, обсмажити в оливковій олії 2-3 хвилини.
    Додати паприку і смажити ще 2-3 хвилини.
    Цукіні натерти на крупній тертці, додати до курячого м'яса, залити сметаною, додати роздавлений часник, сіль, перець чилі, тушкувати хвилин десять.
    Можна подати як підливу до гарніру (наприклад, рис, кускус), а можна просто так, з коржем.
    Фото і рецепт: Венерик

  • М'ясо на передній нозі свині досить жорстке. Але це зовсім не означає, що воно менш привабливо. М'яса такого роду потрібно трохи більше любові, тепла і турботи, і результат буде набагато цікавіше звичних відбивних.
    Я купив м'ясо з передньої ноги, без кістки. Я його «розкрив», оснастив, загорнув назад і поставив в духовку на 3 години. Вийшло щось особливе.
    Інгредієнти:
    2 кг свинини, м'ясо з передньої ноги, без кістки
    300 г печериць
    1 цибулина
    2 зубчики часнику
    3 скибочки білого хліба
    невеликий пучок петрушки
    1 ч. л. лимонної цедри
    келих білого вина (води або бульйону)
    оливкова олія
    сіль і мелений чорний перець
    Для приготування начинки найзручніше використовувати блендер. Якщо його немає, просто дрібно порубайте всі інгредієнти. Рецепт начинки можна застосувати і до інших видів м'яса і птиці.
    Замочіть білий хліб в молоці. Подрібніть гриби, цибуля, часник, петрушку, цедру і віджату м'якоть хліба. Посоліть і щедро поперчіть.
    Покладіть начинку в суху сковороду на середньому вогні та готуйте, помішуючи, щоб выпарилась рідина. Потім відставте охолоджуватися.
    Надрезав не до кінця шматок м'яса посередині уздовж, розкрийте його подібно книзі. Потім повторіть цю операцію з двома получившимися половинами, починаючи надріз від середини шматка. У вас вийде плоский шматок свинини.
    Намажте м'ясо шаром начинки і загорніть його в рулет, щоб воно набуло форми, близької до первісної. При бажанні, можна скріпити шматок кулінарної ниткою.
    Посоліть і поперчіть м'ясо зовні. Помістіть в глибокий посуд для запікання. Збризніть м'ясо оливковою олією і влийте келих вина в посуд для запікання. Замість вина може бути вода або бульйон.
    м'ясо в розігрітій до 180°C духовці, 3 години. Протягом останньої години готування м ’ ясо можна поливати соками, що утворилися при запіканні. Разом з вином вони утворюють насичений соус, яким можна полити м'ясо при подачі.
    Коли м'ясо буде готове, його можна буде їсти ложкою, а не вилкою з ножем. Начинка повністю віддасть свій смак свинині і збереже її соковитою. Результат варто довгого часу приготування, це факт.
    Фото і рецепт: Петро Голавский

  • Інгредієнти:
    яловичина 250-300 г
    свинина 250-300 г
    хліб білий 2-3 шматочки
    вершки або молоко (вода)
    ріпчасту цибулю 1 шт.
    яйце 1 шт.
    сіль, перець
    панірувальні сухарі
    смужки бекону
    Спосіб приготування:
    Яловичину і свинину пропустити через м'ясорубку. Хліб замочити в молоці, вершках або воді, віджати і пропустити через м'ясорубку.
    Ріпчасту цибулю пропустити через м'ясорубку. Вбити в масу яйце. Посолити і поперчити за смаком, перемішати.
    Сформувати з фаршу котлети. Кожну злегка обваляти в панірувальних сухарях. Загорнути котлету в бекон.
    Обсмажити котлети на сковороді або запекти в духовій шафі. Викласти котлети на блюдо і подати до столу.
    Приємного апетиту.

  • Насамперед хочу зазначити, що це страву можна приготувати в звичайній сковороді. Вок лише додає всього процесу відчуття екзотики. Це всього-навсього глибока чавунна сковорода родом з Китаю.
    Страва також не має нічого спільного з китайської кухнею, це лише варіація на тему, з підручними інгредієнтами. Секрет успішного приготування у вокє - дуже гаряча сковорода і постійне перемішування продуктів.
    Інгредієнти:
    300 г яловичої вирізки
    1 стебло селери
    1 морква
    2 червоних цибулини
    1 шматок свіжого кореня імбиру
    3 зубчики часнику
    жменю листя шпинату
    2 ст. л. соєвого соусу
    1 ст. л. томатного пюре
    сік половини лимона
    1 ст. л. меду
    рослинна олія
    кунжутне масло
    Нехай вас не бентежить список інгредієнтів. Він може бути таким, яким ви його хочете бачити. Кунжутне масло не дуже популярне, але його можна легко придбати в магазинах індійських спецій.
    Воно дуже ароматно і кілька крапель перед подачею додадуть страви відчуття автентичності. Список овочів може вами змінюватись.
    Для того, щоб все пройшло успішно, важливо заздалегідь підготувати всі інгредієнти. Продукти у вокє готуються швидко і потребують постійної уваги.
    Поставте сковороду або вок на сильний вогонь, тим часом наріжте м ’ ясо на тонкі смужки, таким же чином обробіть цибуля, морква, імбир і селеру, часник дрібно порубайте.
    Розігрійте у вокє кілька столових ложок масла. Швидко обсмажте яловичину, потім вийміть і відкладіть в сторону.
    Додайте в вок цибулю і імбир. Потім, додайте селеру і моркву. Обсмажуйте 30 секунд, потім додайте соєвий соус, лимонний сік, мед і томатне пюре (можна використовувати свіжий помідор).
    Додайте 100 мл киплячої води і поверніть м'ясо в вок. Готуйте 5 хвилин, поки соус не загусне.
    За хвилину до зняття з вогню, додайте шпинат. Подавайте з рисом або локшиною.
    Фото і рецепт: Петро Голавский

  • Інгредієнти:
    * печінка куряча 600 г
    * сіль, перець за смаком
    * рослинна олія 1 ст. л.
    * ріпчасту цибулю 1 шт.
    * перець гострий 1 стручок
    * сік 1 гранату
    * кінза 1 пучок
    * зерна граната
    Приготування:
    Шматочки печінки посолити і поперчити за смаком. Підсмажити печінку в рослинній олії до готовності.
    Потім перекласти в порційні форми. Ріпчасту цибулю нарізати кільцями і обсмажити на маслі, що залишилося.
    Перець очистити від насіння, обшпарити і дрібно нарізати, викласти до цибулі. Влити сік граната і дати хвилини 2 потушиться, потім зняти з плити.
    Кінзу нарізати і викласти в соус, перемішати. Залити соусом печінку, посипати зернами граната.
    Запікати в розігрітій до 200 градусів духовці - 10 хвилин. Готову печінку подати до столу.
    Приємного апетиту!