Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

    
  • Інгредієнти:
    * вершкове масло 20 г
    * оливкова олія 2 ст. л.
    * курка 1 шт.
    * розмарин 1 гілочка
    * часник 3-4 зубчики
    * гострий перець 2 шт.
    * печериці свіжі 150-200 г
    * цибуля-порей 1 шт.
    * біле вино 200 мл
    * зелень кропу для прикраси
    У сковороді розігріти вершкове масло разом з оливковою. Викласти на сковороду розрізані навпіл зубчики часнику, перець і розмарин, обсмажити і через 3-4 хвилини вийняти.
    Курку розрізати на порційні шматки, посолити і поперчити за смаком. Викласти на сковороду і обсмажити з обох боків до золотистої скориночки.
    Печериці нарізати дольками і викласти в сковороду до курки. Цибуля-порей нарізати і викласти до інших інгредієнтів.
    Додати обсмажену раніше часник. Влити вино. Закрити кришкою і тушкувати до повної готовності всіх інгредієнтів.
    Готову курку викласти на блюдо, посипати зеленню кропу і подати до столу.

  • Інгредієнти:
    * м'ясо яловичини 600 г
    * масло топлене вершкове або 60 г
    * солоні огірки 2 шт.
    * томатна паста 2 ст. л.
    * картопля 4 шт.
    * цибуля 4-5 шт.
    * часник 2 зубчики
    * перець чорний мелений, сіль, лавровий лист
    * зелень петрушки
    * вода або бульйон 1 склянку
    Спосіб приготування:
    Яловичину нарізати смужками шириною 2 см і завдовжки 4 см. Ріпчасту цибулю нарізати кубиками. У казані або сковороді з товстим дном розтопити масло. Викласти цибулю і смажити далі.
    Додати томатну пасту. Часник подрібнити і викласти в казан, перемішати і тушкувати 25-30 хвилин. Картоплю, нарізану великими частками, обсмажити до напівготовності.
    Огірки нарізати соломкою і обсмажити. Викласти огірки в казан. Додати картоплю. Страва посолити, поперчити. Додати лавровий лист і перемішати.
    Влити воду або бульйон, закрити кришкою і довести до готовності. Готове азу викласти на тарілку, посипати свіжою зеленню і подати до столу.
    Приємного апетиту!

  • Інгредієнти:
    * курячі грудки 3 шт.
    * сіль, перець
    * рослинна олія
    * перець середньої гостроти 1 шт.
    * ріпчасту цибулю 1 шт.
    * яблука Антонівка 2 шт.
    * сиру гауда 50 г
    для соусу:
    * вершкове масло 60 г
    * борошно 2 ст. л.
    * вершки 100 мл
    Спосіб приготування:
    Курку нарізати кубиками, посолити і поперчити за смаком. У сковороді розігріти олію, покласти кубики курки і обсмажити з обох боків до золотавого кольору.
    Перець розрізати навпіл, видалити насіння, обдати окропом. Ріпчасту цибулю нарізати і викласти на сковороду , обсмажити.
    Яблука нарізати кубиком і додати до цибулі, злегка посолити. Горщики змастити маслом, викласти шматки курки.
    У сковороду з цибулею і яблуками викласти дрібно нарізаний перець, перемішати. Викласти яблука з цибулею на курку.
    У сковороді розтопити масло, додати борошно і обсмажити до золотистого кольору. Влити вершки, постійно помішуючи.
    Варити до загустіння. Залити вміст горщиків соусом. Посипати страва сиром. Запікати в духовці 10 хвилин, поки сир не розплавиться.
    Подати до столу. Приємного апетиту!

  • Якось раз мені захотілося печінки поїсти і в інеті накопала рецепт, тому заявляю, що авторство не моє, а Ніки Білоцерківської, за що їй спасибі! Дуже смачно вийшло! І пюре тепер я роблю саме так.
    Інгредієнти:
    яловича печінка - 1 кг;
    цибуля - 2 шт;
    мед рідкий - 4 ст.л.;
    вершкове масло - 50 гр;
    сіль, перець.
    Для пюре:
    картопля - 1 кг;
    оливкова олія - 100 гр;
    вершки - 300 мл;
    сіль.
    Моєму печінку, очищаємо її від прожилок і жовчних проток.
    Моєму та чистимо картоплю, ставимо варитися до готовності. Солимо, коли закипить.
    Ріжемо печінка порційними шматками. Обсмажуємо з двох сторін на розігрітій з маслом сковороду за 2 хвилини (щоб не висохла).
    Солимо й перчимо під час смаження.
    Складаємо в миску і накриваємо кришкою, щоб не остигала.
    Цибулю ріжемо великими півкільцями (товщиною 0,5 см) і на другий сковорідці розпускаємо вершкове масло.
    Смажимо цибулю на інтенсивному вогні до золотистого кольору, додати мед і на невеликому вогні карамєлізуєм хвилин п'ять-сім, постійно помішуючи.
    У сварившейся картоплі зливаємо воду, додаємо маслинове масло й товкачем розминаємо, додаючи гарячі вершки (я гріла в мікрохвильовій печі), скільки знадобиться по консистенції (у мене пішло півтори чашки).
    Перевірте на сіль.
    Подаємо всі разом.
    Приємного апетиту!
    NB! Оливкова олія має бути дуже гарне і смачне - ваше улюблене! Від цього буде залежати смак пюре! Я, наприклад, люблю італійське.
    Фото: Ольга Злобіна.

  • Інгредієнти:
    * баранина (окіст або лопатка) - 1,5 кг (вага з кістками);
    *баклажани - 3 шт;
    *цибуля - 2 середніх або 1 великий;
    *болгарський перець (у мене "ластівка\ овочі. Спочатку шар баклажан.
    Якщо вони після просолення дали сік, то злийте його. Потім шар перцю. Потім шар картоплі. Цей шар посолимо.
    А потім викладаємо помідори, теж трохи солимо й поперчимо. Накриваємо кришкою і чекаємо, коли вміст почне побулькивать. Тоді прибираємо латку в розігріту духовку в невеликий жар (170-180 гр) на 1,5-2 години.
    Потім відкриваємо кришку, посипаємо дрібно порізаної кінзою і залишаємо без кришки ще на півгодини. Якщо є можливість, то, вимкнувши духовку і накривши латку кришкою, дайте їй постояти ще півгодини. Якщо всі голодні, подавайте!
    Якщо перед ставленням баранини в духовку, у латку налити води або бульйону до рівня помідорів, то отримаєте майже чанахи.
    Зрозуміло, зі спеціями можете експериментувати, я призвела найпростіший варіант, як готували наші батьки.
    Добре буде сюди додати м'ясо з цибулею листики шавлії або розмарину (або те й інше); щоб надати страві східний аромат, додайте кумін.
    Приємного апетиту!
    Фото і рецепт: Ольга Злобіна

  • Інгредієнти:
    * м'якоть індички 650 г
    * солодкий червоний перець 1 шт.
    * зелень петрушки
    * 2 зубчики часнику
    * щіпка меленої паприки
    * білки 2 шт.
    * вершкове масло
    * оливкова олія
    * панірувальні сухарі
    Соус salsa al balsamico:
    * майонез 5 ст. л.
    * бальзамічний оцет 30 мл
    * цибуля 1/2 шт.
    * оливкова олія 2 ч. л.
    * гірчиця 1/2 ч. л.
    * базилік сушений 1/2 ч. л.
    Спосіб приготування:
    Підготуємо всі продукти: індичку промити, обсушити і нарізати кубиками. Цибулю та часник обчистити. Перець розрізати навпіл, видалити насіння. Прокрутити все через м'ясорубку.
    Зелень петрушки подрібнити і викласти в котлетну масу. Влити трохи збиті білки. Масу посолити і поперчити за смаком. Сформувати котлетки і обкачати в панірувальних сухарях.
    У сковороді розігріти оливкову і вершкове масло, викласти котлетки і обсмажити з обох сторін. Перекласти котлетки у вогнетривку форму. Поставити форму з котлетами в розігріту до 200 градусів духовку .
    Запікати до готовності - 20 хвилин при 160-180 градусах. Зробити соус. Ріпчасту цибулю дрібно нарізати і викласти в миску з майонезом.
    Влити оливкова олія. Додати бальзамічний оцет. Всипати спеції і перемішати. Викласти котлети на блюдо і подати до столу разом з соусом.

  • Інгредієнти:
    * 12 курячих гомілок
    * 1/4 склянки подрібнених чіпсів або кукурудзяних пластівців
    * 1/4 склянки борошна
    * чебрець
    * сіль
    * масло для фритюру
    Спосіб приготування:
    У каструлі закип ’ ятити трохи підсолену воду. Опустити в неї підготовлені гомілки, зменшити вогонь і варити при слабкому кипінні 8 хвилин, не закриваючи кришкою.
    Перекласти з каструлі на тарілку. Чіпси гарненько подрібнити. У мисці змішати борошно і чебрець. Додати в суміш роздрібнені чіпси і перемішати.
    Обваляти гомілки в панірувальною суміші. Розігріти олію в широкій посуді з товстим дном. Смажити по кілька штук до готовності. Обсушити і подавати гарячими. Пальчики оближеш!
    Приємного апетиту!

  • Інгредієнти:
    1 кг філе грудки ідеї
    2 ст.л. рослинного масла
    0,5 л овочевого бульйону
    60 г кедрових горішків
    3 цибулини
    1 варена морква
    1 варене яйце
    250 мл сухого білого вина
    100 г апельсинового джему
    щіпка цукру
    сіль, перець
    Приготування:
    Горішки обсмажити на сковороді без масла, подрібнити. Цибулю, моркву і яйце чистити, дрібно посікти і змішати з горіхами, додати спеції, перемішати.
    М'ясо вимити, обсушити, натерти сіллю і перцем. Розрізати м'ясо пластинами, викласти на них горіхову начинку, згорнути в рулетики.
    Отримані рулетики запікати в духовці протягом 1 години при температурі 150-170С. За 15 хв. до готовності вийняти рулетики з духовки, змастити апельсиновим джемом і поставити назад.
    У сотейнику розігріти олію, додати овочевий бульйон, вино і спеції, довести соус до кипіння.
    Готові рулетики подавати з соусом і відварними овочами.

  • Для приготування цієї страви підійде будь-який скоротити баранчика або ягня на кісточці - скажімо, шийка або голяшка. Решта - справа техніки, вірніше, технології, яка не змінювалася тисячоліттями: повільне, делікатне гасіння в невеликій кількості рідини разом з овочами, які в підсумку перетворяться в густий і ароматний соус.
    Подавати таку страву найкраще з гарніром, який вбере соус. Наприклад, кускусом, який традиційно поєднують з бараниною в Магрибі, або рисом, що впорається з цим завданням не гірше.
    Баранина, тушкована з овочами
    4 порції
    1-1,5 кг баранини на кісточці
    1 цибулина
    2 зубчики часнику
    2 помідори
    1 дрібний кабачок або цукіні
    1 болгарський перець
    кілька гілочок розмарину і чебрецю
    100 мл червоного вина
    рослинна олія
    кілька ягід ялівцю
    сіль
    чорний перець
    Розігрів в сковороді трохи рослинної олії, обсмажте дрібно нарізані цибулю і часник до прозорості. Додайте нарізані кубиком перець і кабачок (якщо він молодий, то ні чистити, ні отримувати насіння з нього не потрібно, тільки помити не забудьте), обсмажте з усіх боків і влийте вино. Поки воно википає, обшпарте помідори, очистіть від шкірки, наріжте не дуже крупно і додайте в сковороду до інших овочів.
    Залиште соус на вогні, нехай википає - непогано навіть присолити його і злегка пом'яти лопаткою, щоб волога випаровувалася швидше. Коли він досягне більш-менш густої консистенції - зняти з плити, обережно протріть сковороду серветкою і з усіх боків обсмажте на олії баранину, попередньо приправлену сіллю і перцем.
    Перекладіть баранину в товстостінну (краще - керамічну форму для запікання, додайте трави і ялівцеві ягоди і залийте соусом. Накрийте форму фольгою, а зверху кришкою, щоб гарячий пар не виходив назовні, та готуйте в духовці при температурі 150 градусів протягом 3-4 годин, поки м'ясо не стане саме відходити від кістки.
    Така тушкована баранина чудово зігріває, а значить, у промозглые осінні і морозні зимові дні ця страва буде вельми до речі. Нічого не поробиш, літо у наших північних широтах вже добігає кінця…
    PS: Не соромтеся змінювати набір овочів в залежності від власних уподобань та умісту холодильника. Баклажан, гарбуз, черешкову селеру чудово впишуться в цю страву без зміни рецепту.
    Автор: Олексій Онєгін

  • Інгредієнти:
    * кролик 1/2 тушки
    * сіль, перець, пряні трави
    * морква 1-2 шт.
    * ріпчаста солодкий цибулю 1-2 шт.
    * печериці 300 г
    * молоко 2 склянки
    * лавровий лист 1-2 шт.
    * перець горошком
    * готовий розсипчастий рис
    Кролика нарізати на невеликі шматки, посолити і поперчити. Викласти кролика в каструлю з товстим дном. Моркву очистити, нарізати кружечками і викласти на кролика.
    Ріпчасту цибулю дрібно нарізати і викласти в каструлю. Печериці нарізати і викласти до інших інгредієнтів. Влити молоко, перемішати.
    Викласти спеції, закрити кришкою і довести до кипіння. Потім зменшити температуру, тушкувати кролика з овочами до готовності, приблизно годину або трохи довше.
    З рису зробити п'єдестал, викласти на нього кролика з овочами, прикрасити по своєму смаку і подати до столу. Приємного апетиту!