Кулінарія
Цікаве та найсмачніше !
-
-
Інгредієнти:
* вершкове масло 20 г
* оливкова олія 2 ст. л.
* курка 1 шт.
* розмарин 1 гілочка
* часник 3-4 зубчики
* гострий перець 2 шт.
* печериці свіжі 150-200 г
* цибуля-порей 1 шт.
* біле вино 200 мл
* зелень кропу для прикраси
У сковороді розігріти вершкове масло разом з оливковою. Викласти на сковороду розрізані навпіл зубчики часнику, перець і розмарин, обсмажити і через 3-4 хвилини вийняти.
Курку розрізати на порційні шматки, посолити і поперчити за смаком. Викласти на сковороду і обсмажити з обох боків до золотистої скориночки.
Печериці нарізати дольками і викласти в сковороду до курки. Цибуля-порей нарізати і викласти до інших інгредієнтів.
Додати обсмажену раніше часник. Влити вино. Закрити кришкою і тушкувати до повної готовності всіх інгредієнтів.
Готову курку викласти на блюдо, посипати зеленню кропу і подати до столу. -
Інгредієнти:
* м'ясо яловичини 600 г
* масло топлене вершкове або 60 г
* солоні огірки 2 шт.
* томатна паста 2 ст. л.
* картопля 4 шт.
* цибуля 4-5 шт.
* часник 2 зубчики
* перець чорний мелений, сіль, лавровий лист
* зелень петрушки
* вода або бульйон 1 склянку
Спосіб приготування:
Яловичину нарізати смужками шириною 2 см і завдовжки 4 см. Ріпчасту цибулю нарізати кубиками. У казані або сковороді з товстим дном розтопити масло. Викласти цибулю і смажити далі.
Додати томатну пасту. Часник подрібнити і викласти в казан, перемішати і тушкувати 25-30 хвилин. Картоплю, нарізану великими частками, обсмажити до напівготовності.
Огірки нарізати соломкою і обсмажити. Викласти огірки в казан. Додати картоплю. Страва посолити, поперчити. Додати лавровий лист і перемішати.
Влити воду або бульйон, закрити кришкою і довести до готовності. Готове азу викласти на тарілку, посипати свіжою зеленню і подати до столу.
Приємного апетиту! -
Інгредієнти:
* курячі грудки 3 шт.
* сіль, перець
* рослинна олія
* перець середньої гостроти 1 шт.
* ріпчасту цибулю 1 шт.
* яблука Антонівка 2 шт.
* сиру гауда 50 г
для соусу:
* вершкове масло 60 г
* борошно 2 ст. л.
* вершки 100 мл
Спосіб приготування:
Курку нарізати кубиками, посолити і поперчити за смаком. У сковороді розігріти олію, покласти кубики курки і обсмажити з обох боків до золотавого кольору.
Перець розрізати навпіл, видалити насіння, обдати окропом. Ріпчасту цибулю нарізати і викласти на сковороду , обсмажити.
Яблука нарізати кубиком і додати до цибулі, злегка посолити. Горщики змастити маслом, викласти шматки курки.
У сковороду з цибулею і яблуками викласти дрібно нарізаний перець, перемішати. Викласти яблука з цибулею на курку.
У сковороді розтопити масло, додати борошно і обсмажити до золотистого кольору. Влити вершки, постійно помішуючи.
Варити до загустіння. Залити вміст горщиків соусом. Посипати страва сиром. Запікати в духовці 10 хвилин, поки сир не розплавиться.
Подати до столу. Приємного апетиту! -
Якось раз мені захотілося печінки поїсти і в інеті накопала рецепт, тому заявляю, що авторство не моє, а Ніки Білоцерківської, за що їй спасибі! Дуже смачно вийшло! І пюре тепер я роблю саме так.
Інгредієнти:
яловича печінка - 1 кг;
цибуля - 2 шт;
мед рідкий - 4 ст.л.;
вершкове масло - 50 гр;
сіль, перець.
Для пюре:
картопля - 1 кг;
оливкова олія - 100 гр;
вершки - 300 мл;
сіль.
Моєму печінку, очищаємо її від прожилок і жовчних проток.
Моєму та чистимо картоплю, ставимо варитися до готовності. Солимо, коли закипить.
Ріжемо печінка порційними шматками. Обсмажуємо з двох сторін на розігрітій з маслом сковороду за 2 хвилини (щоб не висохла).
Солимо й перчимо під час смаження.
Складаємо в миску і накриваємо кришкою, щоб не остигала.
Цибулю ріжемо великими півкільцями (товщиною 0,5 см) і на другий сковорідці розпускаємо вершкове масло.
Смажимо цибулю на інтенсивному вогні до золотистого кольору, додати мед і на невеликому вогні карамєлізуєм хвилин п'ять-сім, постійно помішуючи.
У сварившейся картоплі зливаємо воду, додаємо маслинове масло й товкачем розминаємо, додаючи гарячі вершки (я гріла в мікрохвильовій печі), скільки знадобиться по консистенції (у мене пішло півтори чашки).
Перевірте на сіль.
Подаємо всі разом.
Приємного апетиту!
NB! Оливкова олія має бути дуже гарне і смачне - ваше улюблене! Від цього буде залежати смак пюре! Я, наприклад, люблю італійське.
Фото: Ольга Злобіна. -
Інгредієнти:
* баранина (окіст або лопатка) - 1,5 кг (вага з кістками);
*баклажани - 3 шт;
*цибуля - 2 середніх або 1 великий;
*болгарський перець (у мене "ластівка\ овочі. Спочатку шар баклажан.
Якщо вони після просолення дали сік, то злийте його. Потім шар перцю. Потім шар картоплі. Цей шар посолимо.
А потім викладаємо помідори, теж трохи солимо й поперчимо. Накриваємо кришкою і чекаємо, коли вміст почне побулькивать. Тоді прибираємо латку в розігріту духовку в невеликий жар (170-180 гр) на 1,5-2 години.
Потім відкриваємо кришку, посипаємо дрібно порізаної кінзою і залишаємо без кришки ще на півгодини. Якщо є можливість, то, вимкнувши духовку і накривши латку кришкою, дайте їй постояти ще півгодини. Якщо всі голодні, подавайте!
Якщо перед ставленням баранини в духовку, у латку налити води або бульйону до рівня помідорів, то отримаєте майже чанахи.
Зрозуміло, зі спеціями можете експериментувати, я призвела найпростіший варіант, як готували наші батьки.
Добре буде сюди додати м'ясо з цибулею листики шавлії або розмарину (або те й інше); щоб надати страві східний аромат, додайте кумін.
Приємного апетиту!
Фото і рецепт: Ольга Злобіна -
Інгредієнти:
* м'якоть індички 650 г
* солодкий червоний перець 1 шт.
* зелень петрушки
* 2 зубчики часнику
* щіпка меленої паприки
* білки 2 шт.
* вершкове масло
* оливкова олія
* панірувальні сухарі
Соус salsa al balsamico:
* майонез 5 ст. л.
* бальзамічний оцет 30 мл
* цибуля 1/2 шт.
* оливкова олія 2 ч. л.
* гірчиця 1/2 ч. л.
* базилік сушений 1/2 ч. л.
Спосіб приготування:
Підготуємо всі продукти: індичку промити, обсушити і нарізати кубиками. Цибулю та часник обчистити. Перець розрізати навпіл, видалити насіння. Прокрутити все через м'ясорубку.
Зелень петрушки подрібнити і викласти в котлетну масу. Влити трохи збиті білки. Масу посолити і поперчити за смаком. Сформувати котлетки і обкачати в панірувальних сухарях.
У сковороді розігріти оливкову і вершкове масло, викласти котлетки і обсмажити з обох сторін. Перекласти котлетки у вогнетривку форму. Поставити форму з котлетами в розігріту до 200 градусів духовку .
Запікати до готовності - 20 хвилин при 160-180 градусах. Зробити соус. Ріпчасту цибулю дрібно нарізати і викласти в миску з майонезом.
Влити оливкова олія. Додати бальзамічний оцет. Всипати спеції і перемішати. Викласти котлети на блюдо і подати до столу разом з соусом. -
Інгредієнти:
* 12 курячих гомілок
* 1/4 склянки подрібнених чіпсів або кукурудзяних пластівців
* 1/4 склянки борошна
* чебрець
* сіль
* масло для фритюру
Спосіб приготування:
У каструлі закип ’ ятити трохи підсолену воду. Опустити в неї підготовлені гомілки, зменшити вогонь і варити при слабкому кипінні 8 хвилин, не закриваючи кришкою.
Перекласти з каструлі на тарілку. Чіпси гарненько подрібнити. У мисці змішати борошно і чебрець. Додати в суміш роздрібнені чіпси і перемішати.
Обваляти гомілки в панірувальною суміші. Розігріти олію в широкій посуді з товстим дном. Смажити по кілька штук до готовності. Обсушити і подавати гарячими. Пальчики оближеш!
Приємного апетиту! -
Інгредієнти:
1 кг філе грудки ідеї
2 ст.л. рослинного масла
0,5 л овочевого бульйону
60 г кедрових горішків
3 цибулини
1 варена морква
1 варене яйце
250 мл сухого білого вина
100 г апельсинового джему
щіпка цукру
сіль, перець
Приготування:
Горішки обсмажити на сковороді без масла, подрібнити. Цибулю, моркву і яйце чистити, дрібно посікти і змішати з горіхами, додати спеції, перемішати.
М'ясо вимити, обсушити, натерти сіллю і перцем. Розрізати м'ясо пластинами, викласти на них горіхову начинку, згорнути в рулетики.
Отримані рулетики запікати в духовці протягом 1 години при температурі 150-170С. За 15 хв. до готовності вийняти рулетики з духовки, змастити апельсиновим джемом і поставити назад.
У сотейнику розігріти олію, додати овочевий бульйон, вино і спеції, довести соус до кипіння.
Готові рулетики подавати з соусом і відварними овочами. -
Для приготування цієї страви підійде будь-який скоротити баранчика або ягня на кісточці - скажімо, шийка або голяшка. Решта - справа техніки, вірніше, технології, яка не змінювалася тисячоліттями: повільне, делікатне гасіння в невеликій кількості рідини разом з овочами, які в підсумку перетворяться в густий і ароматний соус.
Подавати таку страву найкраще з гарніром, який вбере соус. Наприклад, кускусом, який традиційно поєднують з бараниною в Магрибі, або рисом, що впорається з цим завданням не гірше.
Баранина, тушкована з овочами
4 порції
1-1,5 кг баранини на кісточці
1 цибулина
2 зубчики часнику
2 помідори
1 дрібний кабачок або цукіні
1 болгарський перець
кілька гілочок розмарину і чебрецю
100 мл червоного вина
рослинна олія
кілька ягід ялівцю
сіль
чорний перець
Розігрів в сковороді трохи рослинної олії, обсмажте дрібно нарізані цибулю і часник до прозорості. Додайте нарізані кубиком перець і кабачок (якщо він молодий, то ні чистити, ні отримувати насіння з нього не потрібно, тільки помити не забудьте), обсмажте з усіх боків і влийте вино. Поки воно википає, обшпарте помідори, очистіть від шкірки, наріжте не дуже крупно і додайте в сковороду до інших овочів.
Залиште соус на вогні, нехай википає - непогано навіть присолити його і злегка пом'яти лопаткою, щоб волога випаровувалася швидше. Коли він досягне більш-менш густої консистенції - зняти з плити, обережно протріть сковороду серветкою і з усіх боків обсмажте на олії баранину, попередньо приправлену сіллю і перцем.
Перекладіть баранину в товстостінну (краще - керамічну форму для запікання, додайте трави і ялівцеві ягоди і залийте соусом. Накрийте форму фольгою, а зверху кришкою, щоб гарячий пар не виходив назовні, та готуйте в духовці при температурі 150 градусів протягом 3-4 годин, поки м'ясо не стане саме відходити від кістки.
Така тушкована баранина чудово зігріває, а значить, у промозглые осінні і морозні зимові дні ця страва буде вельми до речі. Нічого не поробиш, літо у наших північних широтах вже добігає кінця…
PS: Не соромтеся змінювати набір овочів в залежності від власних уподобань та умісту холодильника. Баклажан, гарбуз, черешкову селеру чудово впишуться в цю страву без зміни рецепту.
Автор: Олексій Онєгін -
Інгредієнти:
* кролик 1/2 тушки
* сіль, перець, пряні трави
* морква 1-2 шт.
* ріпчаста солодкий цибулю 1-2 шт.
* печериці 300 г
* молоко 2 склянки
* лавровий лист 1-2 шт.
* перець горошком
* готовий розсипчастий рис
Кролика нарізати на невеликі шматки, посолити і поперчити. Викласти кролика в каструлю з товстим дном. Моркву очистити, нарізати кружечками і викласти на кролика.
Ріпчасту цибулю дрібно нарізати і викласти в каструлю. Печериці нарізати і викласти до інших інгредієнтів. Влити молоко, перемішати.
Викласти спеції, закрити кришкою і довести до кипіння. Потім зменшити температуру, тушкувати кролика з овочами до готовності, приблизно годину або трохи довше.
З рису зробити п'єдестал, викласти на нього кролика з овочами, прикрасити по своєму смаку і подати до столу. Приємного апетиту!