Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

    
  • Опис: Лаханоризо - просте, смачна страва домашньої грецької кухні - це ні що інше, як капуста з рисом, але приготоване дуже цікаво. Заходьте, пригощайтеся!
    За цей рецепт я вдячна Ларисі glaros і її грецьким друзям!
    Інгредієнти:
    * Капуста білокачанна - 500-800 р
    * Цибуля ріпчаста - 1 шт
    * Морква - 1-3 шт
    * томатний Сік - 100 мл
    * Рис (круглий ) - 100 г
    * оливкова Олія (або вершкове) - 100 мл
    * Петрушка (зелень)
    * Сіль
    * Перець чорний (горошком)
    * Коріандр (в зернах або мелений)
    * Перець чилі (за бажанням)
    * Цибуля зелена - 2-3 шт
    * Капуста білокачанна 500 г - 140 Ккал
    Приготування:
    Отже, капусту нашинкувати. Я зробила це так. Можна і більше крупно.
    500-800 р - залежно від того, що ви любите більше: рис або капусту. Я нашинковала 500 гр.
    Цибулю порізати великими кубиками, моркву - колечками. Кількість моркви регулюйте по своєму смаку. Я взяла 1 шт.
    На оливковій олії (я віддаю перевагу в цьому випадку - вершкове масло) поступово спасерувати до прозорості цибулю, моркву.
    Додати зелену цибулю.
    Додати капусту і смажити на максимальному вогні, постійно помішуючи, до карамелізації капусти.
    Коли капуста трохи буряки, додати томатний сік і спеції (сіль, коріандр, перець горошком). Перемішати. Зменшити вогонь до мінімуму.
    Додати круглий рис (якщо потрібно - попередньо промити) і води, удвічі більше ніж рису. Тобто на 3/4 склянки рису - 2 рази на 3/4 склянки води. Закрити кришкою і тушкувати до готовності рису.
    Страву посипати зеленню петрушки.
    Перець чилі потрібно додавати згідно смакам ваших домочадців, бажано - мелений, вже безпосередньо в тарілку.
    Мій чоловік - невеликий цінитель овочів і рису - оцінив цю страву на "відмінно", але зауважив, що сюди відмінно би підійшли копчені реберця (або шматочки бекону, я так думаю)!
    Так що вирішуйте самі, як вам готувати "Лаханоризо"!
    Приємного апетиту!
    Коли цей рецепт мені попався на очі, я дуже довго думала й стала роздумувати, що ж за страва може вийде з цих інгредієнтів...
    Сьогодні я з твердістю можу сказати: до неподобства просто, дуже смачно, бюджетно і навіть дієтично!
    Можливі варіанти подачі в Піст, або більш ситні: з копченим м'ясом, в зимовий час.
    Думаю, що це блюдо практично нікого не залишить байдужим.
    Фото і рецепт: barska

  • Хумус - соус, приготовлений із вареного меленого курячого гороху, тахін, часнику і лимонного соку. Подається як соус до гарячі коржики або овочів. Хумус (хуммус, хомус, гуммус), також страва відомо під назвами нут, нухат, нохат, гарбанзо (англ. Garbanzo beans), чикпис (англ. Chickpeas) - закуска з нутового пюре, до складу якого зазвичай можуть входити: оливкова олія, часник, сік лимона, паприка, сезамовая паста (тахін).
    Це настільки давнє страва, що згадка про нього можна знайти в "Іліаді" Гомера. Хумус особливо популярний на Близькому Сході, у тому числі в таких країнах, як Ізраїль, Ліван, Йорданія, Сирія, Туреччина, Кіпр. Подається як холодна закуска або соус - на сході традиційно з питой, лавашем, в інших регіонах іноді з кукурудзяними чіпсами, хлібом, і т. п. Хумус також популярний у всьому світі серед вегетаріанців.
    Хумус містить велику кількість якісного рослинного білка, харчової клітковини, ненасичених жирів і заліза. Вживання хумус благотворно впливає на функцію шлунково-кишкового тракту, на обмін речовин, серцево-судинну систему, значно знижує рівень цукру і холестерину в крові.
    Хумус їли навіть єгипетські фараони - вчені зробили такий висновок, виявивши, що Аменхотеп IV на фресці в гробниці тримає в руках гілку з стручками молодого хумус. Зелений хумус символізував міць і родючість правителя, діти якого повинні були бути такими ж міцними і згуртованими, як горошини в стручку.
    Я робила без кунжуту, залишила цей рецепт на потім. Цей хумус теж дуже смачний - просто пальчики оближеш!
    Інгредієнти:
    * 1 склянку турецького гороху
    * 3 склянки води
    * 1/4 чашки лимонного соку
    * 1/4 склянки оливкової олії
    * 2 зубчики часнику
    * 2 ст. л. води
    * 1/2 ч. л. солі
    * мелена паприка для прикраси
    Спосіб приготування:
    Замочити горох у воді на 4 години або на ніч.
    Обсушити горох, викласти в каструлю, залити водою і довести до кипіння.
    Варити без кришки на слабкому вогні 1 годину, потім воду злити.
    Змішати горох і лимонний сік.
    Влити оливкова олія.
    Додати нарізаний часник.
    Влити воду і посолити.
    Подрібнити до утворення однорідної маси.
    Посипати паприкою і подавати до столу з питой.

  • Всі господині люблять готувати страви з гречки. Кожна зернинка має дуже гарне захисне покриття, внаслідок чого при варінні слиз (крохмаль) не виділяється. Тому гречану кашу важко зіпсувати. Однак при недотриманні правил варіння гречка може вийти несмачною. А правила досить прості і зрозумілі і зовсім неважкі для запам'ятовування.
    ∙ Співвідношення води і крупи при варінні 1:2, тобто на одну одиницю крупи береться вдвічі більше за обсягом води.
    ∙ Бажано металева (неэмалированная) каструля з стовщеним дном і щільною кришкою.
    ∙ Повинен бути сильний вогонь протягом перших 3-5 хвилин до закипання води. Потім вогонь зменшується до помірного, в кінці варіння - слабкий вогонь до повного википання води.
    ∙ Ще є правило недоторку: затоку гречку водою не чіпати, не заважати, не втручатися в процес, не піднімати і не відкривати кришку. Так як в основному, каша вариться не стільки води, скільки пором. Коли пар виходить, втрачається необхідне каші тепло. У результаті може вийти підгоріла каша, а при додаванні води - розмазня.
    Каша гречана в мікрохвильовці
    100г крупи, 300мл води, 2 ст.л. вершкового масла, сіль. Крупу перебрати, промити, замочити у воді на 1 годину. Посолити, додати масло, готувати 14 хвилин при 100%. Перейти на 70% і нагрівати ще 5 хвилин.
    Гречана каша зі шпиком і цибулею
    Зварити розсипчасту кашу. Шпик (100-150г) без шкіри нарізати тонкими пластинками, а потім соломкою, покласти в товстостінну сковороду і злегка нагріти.
    Коли шпик почне плавитися, додати тонко нарізану кільцями цибулю (2-3 голівки) і підсмажити до світло золотистого кольору.
    Готову кашу перед подачею заправити маслом і змішати з обсмаженим шпиком і цибулею.
    Гречана каша з буряком
    ∙ На 1 склянку ядрицы - 2 буряка, 1 цибулина, 5 зубчиків часнику, 2 склянки води, 3 ст.л.сливочного масла
    ∙ Буряк промити, очистити, натерти на крупній тертці. Очищений і промитий цибулю нашинкувати. Овочі покласти на дно каструлі, на них насипати гречану крупу, залити кип ’ яченої підсоленою водою, довести до кипіння і варити 7-8 хвилин.
    Потім погасити вогонь і залишити кашу для упарювання на 30 хвилин із закритою кришкою. Після чого кашу перемішати з овочами, розкласти на порції, покласти масло, посипати зверху подрібненим часником і подати до столу.

  • Інгредієнти:
    картопля - 8 шт.
    вершки - 8 ст. ложок
    цибуля ріпчаста - 2 головки
    цибуля зелена - 250 гр.
    часник - 4 зубчики
    олія рослинна - 2 ст. ложки
    капуста квашена - 200 гр.
    естрагон - 4 гілочки
    перець чорний мелений
    сіль
    Приготування:
    Картоплю відваріть в шкірці, потім очистіть, молоду картоплю можна використовувати з шкіркою. Бульби розріжте вздовж, відокремивши подобу кришечки.
    З гарячого картоплі вийміть частина серцевини і відразу розімніть її вилкою, потім змішайте з вершками і посоліть.
    Для начинки ріпчаста і зелену цибулю дрібно наріжте, часник порубайте. Цибуля і часник обсмажте на олії, додайте капусту і тушкуйте, помішуючи, до її розм'якшення.
    Поперчіть, посоліть, якщо необхідно. Додайте розім'яту серцевину картоплі, перемішайте.
    Бульби картоплі наповніть начинкою і накрийте "кришечками". Картопля викладіть у форму і запікайте 30 хвилин при 180 С.
    При подачі закуску викладіть на тарілки і оформіть гілочками естрагону.

  • Ця випічка - одна з найвкуснейших за останні кілька тижнів! Дуже соковито, насичений ніжний смак, неповторний відтінок лука-порею.. Ммм..
    Нам знадобиться:
    борошно (тісто) - 200 г, масло вершкове (125 г - тісто, 2 ст.л. - начинка) - 150 г; яйце (1 шт - тісто,3 шт - начинка) - 4 шт; сіль (1/2 ч.л. - тісто, 1/2 ч.л. - начинка) - 1 ч. л.; цибуля-порей (стебло(чиста вага 300 г)) - 2 шт; вершки (20%) - 200 мл; сир твердий - 150 г; мускатний горіх (мелений) - 1/4 ч. л.; білий перець (мелений, за смаком).
    Приготування:
    Для тіста змішайте просіяне борошно, яйце, нарізане шматочками холодне вершкове масло і сіль. Замісіть однорідне тісто. Загорніть тісто в харчову плівку і на годину поставте у холодильник.
    Начинка. Промийте порей під струменем холодної води, намагаючись “розпушити” його віялом. Тоді пісок, який залишається між листками лука, не потрапить в начинку пирога.
    Наріжте білу частину порею тонкими колечками. Обсмажте цибулю 10 хвилин під кришкою на вершковому маслі, а потім охолодити до кімнатної температури. Сир дрібно натріть і змішайте з цибулею-пореєм, приправити за смаком сіллю, перцем і перемішайте.
    Заливання. Збийте яйця разом з вершками. Приправте сіллю, білим перцем і мускатним горіхом.
    Розігрійте духовку до 175С. За допомогою качалки розкачайте охолоджене пісочне тісто між двох шарів паперу для запікання до d=28см. (форма d=23см(дно), d=26см(верх)). Обережно зніміть верхній шар паперу.
    Тісто з другим шаром папери нещільно закатати на рясно присипану борошном качалку. Прикладіть тестом вниз до змащену жиром і припыленной борошном формі і розкачайте. Потім зніміть другий шар паперу і пальцями рівномірно притисніть тісто до країв і дно форми.
    Вилкою кілька разів проколіть денце, щоб повітряні пухирці у тесті при випіканні могли зникати.
    У кіш, який спочатку випікають, а лише потім начиняють, в процесі випікання можуть отломаться бортики. Тому зверху на тісто кладуть папір для запікання, поверх неї розподіляють сухі боби і ставлять в розігріту духовку.
    Випікайте кіш 15 хвилин, а потім видаліть папір з бобовими. Викладіть сырно-лушпиння начинку, рівномірно розподіліть її за формою.
    Залийте начинку яично-вершковою масою і випікайте пиріг при тій же температурі ще 30-35 хвилин. Злегка охолодіть готовий кіш та вийміть з форми.
    Фото і рецепт: horo6aya

  • Інгредієнти:
    * квашена капуста - 1 кг;
    * подкопченые сосиски в натуральній оболонці (тут телячі) - 600 гр;
    * цибуля - 1 шт;
    * часник - 3 зубчіка;
    * розмарин - 2 гілочки;
    * качиний жир - 2 ст.л.;
    * рослинна олія - 3-4 ст.л.
    дрібно Ріжемо-дрібно очищений часник.
    Цибулю ріжемо чверть-кільцями. В розігріту з рослинним маслом глибоку сковороду покласти цибулю і часник і 1-2 хвилини пасеруємо до м'якості.
    Капусту викладаємо на дошку і грубо кілька разів ріжемо ножем з відстанню 4-5 см (тому як правило вона нашинкована довгими "нитками\ покладіть його зверху, як на фото, закрийте кришкою і почекайте, поки він не расстает, потім перемішайте.
    Аромати вашу квартиру наповнять такі, мама-дорога!Тушкуємо капусту 20 хвилин на малому вогні, періодично помішуючи.
    Коли на сковорідці стає сухо, додаємо трохи гарячої води, щоб не заливати маслом.
    Тим часом ріжемо сосиски кружечками.
    У розмарину відокремлюємо листочки від стебел і дрібно нарізаємо.
    Додаємо сосиски і розмарин в капусту і продовжуємо тушкувати ще хвилин 40. (В цілому вона повинна гаситися годину - не менше, до впевненого золотисто-коричневого кольору).
    одразу Подаємо на стіл. Не встигнете озирнутися, сковорідка буде порожня.
    Приємного апетиту!
    Фото і рецепт: Ольга Злобіна

  • Інгредієнти:
    3 яйця,
    20 мл вершків,
    1 ст. ложка тертого сиру,
    рослинна олія,
    сіль за смаком.
    Приготування:
    Жовтки відокремити від білків.
    Білки збити в піну і посолити.
    Жовтки збити виделкою і додати вершки. Посолити. Вилити жовткову масу на гарячу сковороду змазану олією.
    Зверху викласти білки і розрівняти лопаткою.
    Закрити кришкою і готувати на середньому вогні 2-3 хвилини. За допомогою лопатки згорнути навпіл і розрізати на 2 порції. Викласти на тарілку і посипати тертим на дрібній тертці сиром.
    Приємного апетиту!

  • Інгредієнти:
    сир фета - 250 гр.
    цибуля ріпчаста червоний - 1 головка
    перець чилі зелений - 1 шт.
    оливкова олія - 70 мл
    сік 1 лимона
    молоко - 2 ст. ложки
    йогурт - 3 ст. ложки
    перець чорний мелений
    Приготування:
    Перець чилі покладіть на деко і поставте в духовку, розігріту до 230 С. Запікайте перець до тих пір, поки його шкірка не почорніє.
    Перець вийміть, покладіть в целофановий пакет, зав'яжіть його і залиште на 30-40 хвилин.
    Потім вийміть з перець пакету, очистіть від шкірки, розріжте вздовж, видалити серцевину з насінням. Сир наріжте кубиками. Цибулю наріжте кружечками.
    У велику чашку покладіть запечений перець, додайте сир, цибуля, залишилися інгредієнти, подрібніть суміш блендером в однорідну масу.
    Якщо діп вийшов занадто густий, додайте ще 1-2 столові ложки молока.
    При подачі викладіть діп на блюдо або в салатник. Подавайте його зі свіжим хлібом та оливками.
    Приємного апетиту!

  • На смак кольрабі нагадує качан звичайної білокачанної капусти, але більш ніжну, кремовий. Капусту можна приготувати різними способами. Сьогодні я її нафаршировала. Для начинки взяла суміш моркви, цибулі, кольрабі і сире яйце. Вийшло смачно.
    Інгредієнти:
    кольрабі - 2 шт.;
    морква - 1 шт.;
    ріпчаста цибуля - 1 шт.;
    яйце - 1 шт.;
    сіль, чорний мелений перець - за смаком;
    вершкове масло - 50г;
    сир - 2 скибочки.
    Кольрабі вимити, овощечисткой зрізати шкірку, ножем відрізати голову.
    Вирізати серцевину капусти, залишивши стінки і дно товщиною близько 7-10 мм. Отримані порожнисті кочережки бланширувати в підсоленій воді приблизно 7-10 хвилин.
    Морква вимити, очистити і нарізати маленькими кубиками. Цибулю дрібно посікти.
    В глибокій сковороді розтопити вершкове масло і обсмажити на ньому лук. Потім додати моркву. Готувати, помішуючи, на середньому вогні приблизно 5 хвилин.
    Перекласти в сковороду серцевину кольрабі і готувати до м'якості. Приправити сіллю і меленим чорним перцем.
    Яйце трохи розмішати виделкою і влити в сковороду овочами. Швидко розмішати і зняти сковороду з плити.
    Нафарширувати кольрабі, поставити в жароміцну форму. Влити в форму біля 1 склянку води. Запікати в попередньо прогрітій до 180 С духовці до м'якості.
    За кілька хвилин до готовності кольрабі, поверх кожної кочережки покласти по скибочки сиру.
    Автор: Олена Покровська

  • Інгредієнти на дві порції:
    жасминовий рис 1 склянку
    кальмари 2 шт.
    креветки 12 шт.
    гарбузовий сік 1/2 склянки
    вершкове масло 50 г
    сіль, перець
    спаржа 1/2 пучка
    печериці 150 г
    ріпчасту цибулю 1 шт.
    часник 1 зубчік
    Спосіб приготування:
    Кальмари очистити. Закип'ятити Воду і відварювати кальмари з креветками кілька хвилин (2-3) до м'якості, потім витягти і остудити. Зварити Рис, воду злити. У готовий рис вилити гарбузовий сік.
    Додати вершкове масло. Посолити, поперчити і перемішати. Спаржу нарізати шматочками. Печериці нарізати скибочками і злегка обсмажити в рослинній олії.
    Ріпчасту цибулю нарізати і викласти до грибів, продовжувати смажити. Додати в сковороду спаржу. Часник дрібно нарізати і викласти до інших інгредієнтів.
    Кальмари нарізати кільцями, викласти на сковороду і прогріти разом з овочами та грибами. Рис викласти на тарілку, зверху викласти кальмари з овочами.
    Прикрасити страву креветками і подати до столу.
    Приємного апетиту!