Кулінарія
Цікаве та найсмачніше !
-
-
Опис: Лаханоризо - просте, смачна страва домашньої грецької кухні - це ні що інше, як капуста з рисом, але приготоване дуже цікаво. Заходьте, пригощайтеся!
За цей рецепт я вдячна Ларисі glaros і її грецьким друзям!
Інгредієнти:
* Капуста білокачанна - 500-800 р
* Цибуля ріпчаста - 1 шт
* Морква - 1-3 шт
* томатний Сік - 100 мл
* Рис (круглий ) - 100 г
* оливкова Олія (або вершкове) - 100 мл
* Петрушка (зелень)
* Сіль
* Перець чорний (горошком)
* Коріандр (в зернах або мелений)
* Перець чилі (за бажанням)
* Цибуля зелена - 2-3 шт
* Капуста білокачанна 500 г - 140 Ккал
Приготування:
Отже, капусту нашинкувати. Я зробила це так. Можна і більше крупно.
500-800 р - залежно від того, що ви любите більше: рис або капусту. Я нашинковала 500 гр.
Цибулю порізати великими кубиками, моркву - колечками. Кількість моркви регулюйте по своєму смаку. Я взяла 1 шт.
На оливковій олії (я віддаю перевагу в цьому випадку - вершкове масло) поступово спасерувати до прозорості цибулю, моркву.
Додати зелену цибулю.
Додати капусту і смажити на максимальному вогні, постійно помішуючи, до карамелізації капусти.
Коли капуста трохи буряки, додати томатний сік і спеції (сіль, коріандр, перець горошком). Перемішати. Зменшити вогонь до мінімуму.
Додати круглий рис (якщо потрібно - попередньо промити) і води, удвічі більше ніж рису. Тобто на 3/4 склянки рису - 2 рази на 3/4 склянки води. Закрити кришкою і тушкувати до готовності рису.
Страву посипати зеленню петрушки.
Перець чилі потрібно додавати згідно смакам ваших домочадців, бажано - мелений, вже безпосередньо в тарілку.
Мій чоловік - невеликий цінитель овочів і рису - оцінив цю страву на "відмінно", але зауважив, що сюди відмінно би підійшли копчені реберця (або шматочки бекону, я так думаю)!
Так що вирішуйте самі, як вам готувати "Лаханоризо"!
Приємного апетиту!
Коли цей рецепт мені попався на очі, я дуже довго думала й стала роздумувати, що ж за страва може вийде з цих інгредієнтів...
Сьогодні я з твердістю можу сказати: до неподобства просто, дуже смачно, бюджетно і навіть дієтично!
Можливі варіанти подачі в Піст, або більш ситні: з копченим м'ясом, в зимовий час.
Думаю, що це блюдо практично нікого не залишить байдужим.
Фото і рецепт: barska -
Хумус - соус, приготовлений із вареного меленого курячого гороху, тахін, часнику і лимонного соку. Подається як соус до гарячі коржики або овочів. Хумус (хуммус, хомус, гуммус), також страва відомо під назвами нут, нухат, нохат, гарбанзо (англ. Garbanzo beans), чикпис (англ. Chickpeas) - закуска з нутового пюре, до складу якого зазвичай можуть входити: оливкова олія, часник, сік лимона, паприка, сезамовая паста (тахін).
Це настільки давнє страва, що згадка про нього можна знайти в "Іліаді" Гомера. Хумус особливо популярний на Близькому Сході, у тому числі в таких країнах, як Ізраїль, Ліван, Йорданія, Сирія, Туреччина, Кіпр. Подається як холодна закуска або соус - на сході традиційно з питой, лавашем, в інших регіонах іноді з кукурудзяними чіпсами, хлібом, і т. п. Хумус також популярний у всьому світі серед вегетаріанців.
Хумус містить велику кількість якісного рослинного білка, харчової клітковини, ненасичених жирів і заліза. Вживання хумус благотворно впливає на функцію шлунково-кишкового тракту, на обмін речовин, серцево-судинну систему, значно знижує рівень цукру і холестерину в крові.
Хумус їли навіть єгипетські фараони - вчені зробили такий висновок, виявивши, що Аменхотеп IV на фресці в гробниці тримає в руках гілку з стручками молодого хумус. Зелений хумус символізував міць і родючість правителя, діти якого повинні були бути такими ж міцними і згуртованими, як горошини в стручку.
Я робила без кунжуту, залишила цей рецепт на потім. Цей хумус теж дуже смачний - просто пальчики оближеш!
Інгредієнти:
* 1 склянку турецького гороху
* 3 склянки води
* 1/4 чашки лимонного соку
* 1/4 склянки оливкової олії
* 2 зубчики часнику
* 2 ст. л. води
* 1/2 ч. л. солі
* мелена паприка для прикраси
Спосіб приготування:
Замочити горох у воді на 4 години або на ніч.
Обсушити горох, викласти в каструлю, залити водою і довести до кипіння.
Варити без кришки на слабкому вогні 1 годину, потім воду злити.
Змішати горох і лимонний сік.
Влити оливкова олія.
Додати нарізаний часник.
Влити воду і посолити.
Подрібнити до утворення однорідної маси.
Посипати паприкою і подавати до столу з питой. -
Всі господині люблять готувати страви з гречки. Кожна зернинка має дуже гарне захисне покриття, внаслідок чого при варінні слиз (крохмаль) не виділяється. Тому гречану кашу важко зіпсувати. Однак при недотриманні правил варіння гречка може вийти несмачною. А правила досить прості і зрозумілі і зовсім неважкі для запам'ятовування.
∙ Співвідношення води і крупи при варінні 1:2, тобто на одну одиницю крупи береться вдвічі більше за обсягом води.
∙ Бажано металева (неэмалированная) каструля з стовщеним дном і щільною кришкою.
∙ Повинен бути сильний вогонь протягом перших 3-5 хвилин до закипання води. Потім вогонь зменшується до помірного, в кінці варіння - слабкий вогонь до повного википання води.
∙ Ще є правило недоторку: затоку гречку водою не чіпати, не заважати, не втручатися в процес, не піднімати і не відкривати кришку. Так як в основному, каша вариться не стільки води, скільки пором. Коли пар виходить, втрачається необхідне каші тепло. У результаті може вийти підгоріла каша, а при додаванні води - розмазня.
Каша гречана в мікрохвильовці
100г крупи, 300мл води, 2 ст.л. вершкового масла, сіль. Крупу перебрати, промити, замочити у воді на 1 годину. Посолити, додати масло, готувати 14 хвилин при 100%. Перейти на 70% і нагрівати ще 5 хвилин.
Гречана каша зі шпиком і цибулею
Зварити розсипчасту кашу. Шпик (100-150г) без шкіри нарізати тонкими пластинками, а потім соломкою, покласти в товстостінну сковороду і злегка нагріти.
Коли шпик почне плавитися, додати тонко нарізану кільцями цибулю (2-3 голівки) і підсмажити до світло золотистого кольору.
Готову кашу перед подачею заправити маслом і змішати з обсмаженим шпиком і цибулею.
Гречана каша з буряком
∙ На 1 склянку ядрицы - 2 буряка, 1 цибулина, 5 зубчиків часнику, 2 склянки води, 3 ст.л.сливочного масла
∙ Буряк промити, очистити, натерти на крупній тертці. Очищений і промитий цибулю нашинкувати. Овочі покласти на дно каструлі, на них насипати гречану крупу, залити кип ’ яченої підсоленою водою, довести до кипіння і варити 7-8 хвилин.
Потім погасити вогонь і залишити кашу для упарювання на 30 хвилин із закритою кришкою. Після чого кашу перемішати з овочами, розкласти на порції, покласти масло, посипати зверху подрібненим часником і подати до столу. -
Інгредієнти:
картопля - 8 шт.
вершки - 8 ст. ложок
цибуля ріпчаста - 2 головки
цибуля зелена - 250 гр.
часник - 4 зубчики
олія рослинна - 2 ст. ложки
капуста квашена - 200 гр.
естрагон - 4 гілочки
перець чорний мелений
сіль
Приготування:
Картоплю відваріть в шкірці, потім очистіть, молоду картоплю можна використовувати з шкіркою. Бульби розріжте вздовж, відокремивши подобу кришечки.
З гарячого картоплі вийміть частина серцевини і відразу розімніть її вилкою, потім змішайте з вершками і посоліть.
Для начинки ріпчаста і зелену цибулю дрібно наріжте, часник порубайте. Цибуля і часник обсмажте на олії, додайте капусту і тушкуйте, помішуючи, до її розм'якшення.
Поперчіть, посоліть, якщо необхідно. Додайте розім'яту серцевину картоплі, перемішайте.
Бульби картоплі наповніть начинкою і накрийте "кришечками". Картопля викладіть у форму і запікайте 30 хвилин при 180 С.
При подачі закуску викладіть на тарілки і оформіть гілочками естрагону. -
Ця випічка - одна з найвкуснейших за останні кілька тижнів! Дуже соковито, насичений ніжний смак, неповторний відтінок лука-порею.. Ммм..
Нам знадобиться:
борошно (тісто) - 200 г, масло вершкове (125 г - тісто, 2 ст.л. - начинка) - 150 г; яйце (1 шт - тісто,3 шт - начинка) - 4 шт; сіль (1/2 ч.л. - тісто, 1/2 ч.л. - начинка) - 1 ч. л.; цибуля-порей (стебло(чиста вага 300 г)) - 2 шт; вершки (20%) - 200 мл; сир твердий - 150 г; мускатний горіх (мелений) - 1/4 ч. л.; білий перець (мелений, за смаком).
Приготування:
Для тіста змішайте просіяне борошно, яйце, нарізане шматочками холодне вершкове масло і сіль. Замісіть однорідне тісто. Загорніть тісто в харчову плівку і на годину поставте у холодильник.
Начинка. Промийте порей під струменем холодної води, намагаючись “розпушити” його віялом. Тоді пісок, який залишається між листками лука, не потрапить в начинку пирога.
Наріжте білу частину порею тонкими колечками. Обсмажте цибулю 10 хвилин під кришкою на вершковому маслі, а потім охолодити до кімнатної температури. Сир дрібно натріть і змішайте з цибулею-пореєм, приправити за смаком сіллю, перцем і перемішайте.
Заливання. Збийте яйця разом з вершками. Приправте сіллю, білим перцем і мускатним горіхом.
Розігрійте духовку до 175С. За допомогою качалки розкачайте охолоджене пісочне тісто між двох шарів паперу для запікання до d=28см. (форма d=23см(дно), d=26см(верх)). Обережно зніміть верхній шар паперу.
Тісто з другим шаром папери нещільно закатати на рясно присипану борошном качалку. Прикладіть тестом вниз до змащену жиром і припыленной борошном формі і розкачайте. Потім зніміть другий шар паперу і пальцями рівномірно притисніть тісто до країв і дно форми.
Вилкою кілька разів проколіть денце, щоб повітряні пухирці у тесті при випіканні могли зникати.
У кіш, який спочатку випікають, а лише потім начиняють, в процесі випікання можуть отломаться бортики. Тому зверху на тісто кладуть папір для запікання, поверх неї розподіляють сухі боби і ставлять в розігріту духовку.
Випікайте кіш 15 хвилин, а потім видаліть папір з бобовими. Викладіть сырно-лушпиння начинку, рівномірно розподіліть її за формою.
Залийте начинку яично-вершковою масою і випікайте пиріг при тій же температурі ще 30-35 хвилин. Злегка охолодіть готовий кіш та вийміть з форми.
Фото і рецепт: horo6aya -
Інгредієнти:
* квашена капуста - 1 кг;
* подкопченые сосиски в натуральній оболонці (тут телячі) - 600 гр;
* цибуля - 1 шт;
* часник - 3 зубчіка;
* розмарин - 2 гілочки;
* качиний жир - 2 ст.л.;
* рослинна олія - 3-4 ст.л.
дрібно Ріжемо-дрібно очищений часник.
Цибулю ріжемо чверть-кільцями. В розігріту з рослинним маслом глибоку сковороду покласти цибулю і часник і 1-2 хвилини пасеруємо до м'якості.
Капусту викладаємо на дошку і грубо кілька разів ріжемо ножем з відстанню 4-5 см (тому як правило вона нашинкована довгими "нитками\ покладіть його зверху, як на фото, закрийте кришкою і почекайте, поки він не расстает, потім перемішайте.
Аромати вашу квартиру наповнять такі, мама-дорога!Тушкуємо капусту 20 хвилин на малому вогні, періодично помішуючи.
Коли на сковорідці стає сухо, додаємо трохи гарячої води, щоб не заливати маслом.
Тим часом ріжемо сосиски кружечками.
У розмарину відокремлюємо листочки від стебел і дрібно нарізаємо.
Додаємо сосиски і розмарин в капусту і продовжуємо тушкувати ще хвилин 40. (В цілому вона повинна гаситися годину - не менше, до впевненого золотисто-коричневого кольору).
одразу Подаємо на стіл. Не встигнете озирнутися, сковорідка буде порожня.
Приємного апетиту!
Фото і рецепт: Ольга Злобіна -
Інгредієнти:
3 яйця,
20 мл вершків,
1 ст. ложка тертого сиру,
рослинна олія,
сіль за смаком.
Приготування:
Жовтки відокремити від білків.
Білки збити в піну і посолити.
Жовтки збити виделкою і додати вершки. Посолити. Вилити жовткову масу на гарячу сковороду змазану олією.
Зверху викласти білки і розрівняти лопаткою.
Закрити кришкою і готувати на середньому вогні 2-3 хвилини. За допомогою лопатки згорнути навпіл і розрізати на 2 порції. Викласти на тарілку і посипати тертим на дрібній тертці сиром.
Приємного апетиту! -
Інгредієнти:
сир фета - 250 гр.
цибуля ріпчаста червоний - 1 головка
перець чилі зелений - 1 шт.
оливкова олія - 70 мл
сік 1 лимона
молоко - 2 ст. ложки
йогурт - 3 ст. ложки
перець чорний мелений
Приготування:
Перець чилі покладіть на деко і поставте в духовку, розігріту до 230 С. Запікайте перець до тих пір, поки його шкірка не почорніє.
Перець вийміть, покладіть в целофановий пакет, зав'яжіть його і залиште на 30-40 хвилин.
Потім вийміть з перець пакету, очистіть від шкірки, розріжте вздовж, видалити серцевину з насінням. Сир наріжте кубиками. Цибулю наріжте кружечками.
У велику чашку покладіть запечений перець, додайте сир, цибуля, залишилися інгредієнти, подрібніть суміш блендером в однорідну масу.
Якщо діп вийшов занадто густий, додайте ще 1-2 столові ложки молока.
При подачі викладіть діп на блюдо або в салатник. Подавайте його зі свіжим хлібом та оливками.
Приємного апетиту! -
На смак кольрабі нагадує качан звичайної білокачанної капусти, але більш ніжну, кремовий. Капусту можна приготувати різними способами. Сьогодні я її нафаршировала. Для начинки взяла суміш моркви, цибулі, кольрабі і сире яйце. Вийшло смачно.
Інгредієнти:
кольрабі - 2 шт.;
морква - 1 шт.;
ріпчаста цибуля - 1 шт.;
яйце - 1 шт.;
сіль, чорний мелений перець - за смаком;
вершкове масло - 50г;
сир - 2 скибочки.
Кольрабі вимити, овощечисткой зрізати шкірку, ножем відрізати голову.
Вирізати серцевину капусти, залишивши стінки і дно товщиною близько 7-10 мм. Отримані порожнисті кочережки бланширувати в підсоленій воді приблизно 7-10 хвилин.
Морква вимити, очистити і нарізати маленькими кубиками. Цибулю дрібно посікти.
В глибокій сковороді розтопити вершкове масло і обсмажити на ньому лук. Потім додати моркву. Готувати, помішуючи, на середньому вогні приблизно 5 хвилин.
Перекласти в сковороду серцевину кольрабі і готувати до м'якості. Приправити сіллю і меленим чорним перцем.
Яйце трохи розмішати виделкою і влити в сковороду овочами. Швидко розмішати і зняти сковороду з плити.
Нафарширувати кольрабі, поставити в жароміцну форму. Влити в форму біля 1 склянку води. Запікати в попередньо прогрітій до 180 С духовці до м'якості.
За кілька хвилин до готовності кольрабі, поверх кожної кочережки покласти по скибочки сиру.
Автор: Олена Покровська -
Інгредієнти на дві порції:
жасминовий рис 1 склянку
кальмари 2 шт.
креветки 12 шт.
гарбузовий сік 1/2 склянки
вершкове масло 50 г
сіль, перець
спаржа 1/2 пучка
печериці 150 г
ріпчасту цибулю 1 шт.
часник 1 зубчік
Спосіб приготування:
Кальмари очистити. Закип'ятити Воду і відварювати кальмари з креветками кілька хвилин (2-3) до м'якості, потім витягти і остудити. Зварити Рис, воду злити. У готовий рис вилити гарбузовий сік.
Додати вершкове масло. Посолити, поперчити і перемішати. Спаржу нарізати шматочками. Печериці нарізати скибочками і злегка обсмажити в рослинній олії.
Ріпчасту цибулю нарізати і викласти до грибів, продовжувати смажити. Додати в сковороду спаржу. Часник дрібно нарізати і викласти до інших інгредієнтів.
Кальмари нарізати кільцями, викласти на сковороду і прогріти разом з овочами та грибами. Рис викласти на тарілку, зверху викласти кальмари з овочами.
Прикрасити страву креветками і подати до столу.
Приємного апетиту!