Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

    
  • У Європі дуже люблять сир, особливо смажений. Це прекрасне страва відмінно поєднується з вином і кави, добре засвоюється організмом і не шкодить здоров'ю. Однак простий закускою його не назвеш. Сир, обсмажений на гарячому маслі, досить калорійне блюдо, яке цілком може замінити гарнір з м'ясом.
    Щоб приготувати це дивно смачна страва, нам знадобиться:
    - сир (200 г);
    - олія (100 мл);
    - панірувальні сухарі (3 ст. л.);
    - яйце (1 шт.);
    - борошно (70 г).
    Зазначимо, що найкраще підходить для смаження м'який французький сир брі, виготовлений з коров'ячого молока. Але якщо такого ви не знайшли, можна спробувати обсмажити будь-який інший м'який сорт сиру.
    Деякі господині стверджують, що хорошого результату можна досягти за допомогою сиру сулугуні.
    Отже, розріжте ароматний продукт на порційні шматки середньої товщини (прим. 1-1,5 см). В окремі чашки помістіть інші інгредієнти, крім масла.
    Вмочіть кожен шматочок спочатку в яйці, потім опустіть його в борошні, потім знову в яйце, і, нарешті, обваляйте кубик в панірувальних сухарях.
    Така дивна на перший погляд техніка паніровки дозволяє уникнути витоку сиру під час смаження.
    Покладіть шматочки в розпечене масло. Якщо у вас є фритюрниця, немає сенсу відмовлятися від неї. Кожен шматочок довго смажити не треба.
    Як тільки з'явиться золотиста скоринка на паніровці, переверніть скибочка. Перед подачею на стіл покладіть сир на серветку, давши маслу стекти.
    Подавати страву необхідно ще гарячим, виклавши на тарілку разом з листям салату. Взагалі сир відмінно поєднується з рослинною їжею, рибою.
    Зі смаженою сиром добре йдуть також томатні і часникові соуси. Залежно від того, з яким напоєм ви плануєте подавати страву, виберіть потрібну заправку.

  • Продовжую «хворіти» грецької кухнею, в якій одним зі страв, котрі підкорюють як простотою приготування, нехитрим складом інгредієнтів, так і тим, що підходить до різного столу: святкового, рибному, м'ясної, овочевому - є скордалья.
    Ну, от, наприклад:
    Скордалья з хлібом
    Відкривши у воді черствий хліб (250 г) і гарненько вичавіть його, додаємо до нього розтертий часник (2 - 3 зубчіка) з сіллю (краще в ступці, але при цейтноті можна і в блендері або часниковому пресі), оливкова олія (греки часто вимірюють його кількість в чашках, на цей раз досить півчашки, тобто грамів 70 - 100), 2 ст. ложки бальзамічного оцту, мелений перець - за смаком, і перемішуємо в міксері на низькій швидкості.
    Це, зрозуміло, не що інше, як соус, причому - на любителя, який родом з Адроса. Його можна і трохи ускладнити, наприклад, додавши горіхи.
    Скордалья з хлібом і горіхами
    Размолов прийнятним способом часник (4 - 5 зубчиків), 1 - 1,5 склянки волоських горіхів і сіль, додаємо 3 шматки розмочених і віджатого хлібної м'якушки, знову перемішуємо ручним або механічним способом, вливаємо 1/3 - 1,5 склянки оливкової олії, 2 ст. ложки оцту або лимонного соку і гарненько вимішуємо. За бажанням можна додати сухі трави: кріп, петрушку, орегано.
    А тепер - майже те ж саме, але з додаванням давно і коханої мною картоплі.
    Хлебно-картопляна скордалья
    З трьох шматків хліба зрізуємо скоринки, замочуємо у воді і гарненько віджимаємо. Додаємо по півсклянки картопляного пюре і тертого мигдалю, 7 роздавлених зубчиків часнику і перемішуємо до отримання однорідної маси, в яку вливаємо дуже тонкою цівкою склянку оливкової олії і півсклянки лимонного соку. Заправляємо морською сіллю за смаком, звичайно ж.
    Не можу не підкреслити ще раз, що, як не дивно, швидкість і інтенсивність додавання олії відчутно впливає на смак кінцевого продукту, так що діяти слід акуратно і неквапливо, тоді все вийде в найкращому вигляді.
    Нарешті, страву можна готувати зовсім без хліба.
    Картопляна скордалья
    П'ять очищених картоплин варимо (в кінці процесу - присаливаем). Часник (5 зубчиків) розтираємо з сіллю, вливаємо в нього 1 ст. ложку виноградного (або яблучного, на худий кінець) оцту і мелений перець в тій кількості, яка заманеться. Змішавши з картоплею, розминаємо до однорідної консистенції, додаємо приблизно 100 г оливкової олії і ще 2 - 3 ст. ложки оцту. На острові Закінф це страва подається як у вигляді гарячої закуски, так і гарнір до гарячих страв.
    Варіанти приготування картопляної скордальи допускають заміну оцту лимонним соком, варіння картоплі в мундирі з подальшим поштучним очищенням і завантаженням у часник кожної картоплини відразу ж після цього. У будь-якому випадку це буде картопляне пюре, приправлене часником, оцтом і оливковою олією, що додасть йому оригінальний смак.
    * * *Ну, що ж, як видно з наведених рецептів, скордалья може виступати як соусом, так і гарячої закускою або гарніром. Загалом, чого завгодно і як завгодно, головне - щоб припало до смаку.
    Автор: Валентина Пономарьова
    Фото: Otokimus, Shutterstock.com

  • Обацда - сирна намазка, яку традиційно подають в баварських биргартенах в якості закуски до знаменитого на весь світ пива. Зараз її найчастіше готують з камамберу, а раніше, судячи з усього, брали якийсь місцевий сир, адже у Німеччині їх робити вміють.
    Така заміна нам усім тільки на руку - можна приготувати обацду будинку, не надто замислюючись про автентичності, і вдумливо, ґрунтовно насолодитися цієї калорійної сирної радістю, намазуючи її на чорний хліб або бретцель в обов'язковому супроводі баварського пива.
    2 порції
    100 р. камамберу або іншого подібного сиру
    50 г вершкового масла
    2 ст.л. пива
    1/4 ч.л. кмину
    1 ч.л. солодкої та/або гострої паприки
    сіль
    чорний перець
    1 цибулина червоної цибулі або шалоту
    кілька пір'я зеленого або шнітт-лука
    Зріжте скориночку з сиру камамбер (якщо вона не дуже щільна, можна її залишити) і в мисці розімніть його вилкою разом з трохи пом ’ якшеним маслом.
    Додайте спеції, пару ложок гарного пива (можна більше, якщо вам до вподоби більш рідка консистенція) і як слід розмішайте.
    В ідеалі варто залишити обацду на кілька годин у холодильнику - настоятися, а потім подати, прикрасивши кільцями цибулі і дрібно нарізаною зеленою, з темним житнім хлібом, бретцелями і пивом.

  • Дуже цікава і пікантна закуска. Прекрасно підійде до провину! А ще тут все корисне. Не полінуйтеся і вона прикрасить ваш стіл. Скажу по секрету - печені перці можна купити у консервованому вигляді, але ж краще зробити самим, адже правда?
    Інгредієнти:
    червоний болгарський перець (жовтий теж можна) - 3 шт;
    молодий козячий сир - упаковка (180 гр);
    чебрець - 4 гілочки;
    часник - 2 зубчики;
    бальзамічний оцет - 1 ст.л.;
    оливкова олія - 1 ст.л.
    сіль, перець.
    Моєму перці і чебрець.
    Накалываем їх з усіх боків вилкою.
    Змащуємо оливковою олією (не багато, інакше буде чадити!) і відправляємо в розігріту до 200 градусів духовку хвилин на 20-25 (можна разочок перевернути), поки шкірка не почорніє.
    Тим часом у часнику виймемо серцевину (у ній знаходиться все саме зле), і наріжемо пластинками.
    У мисочку викладаємо козячий сир.
    Наливаємо туди ж оливкова олія, засипаємо листики шавлії, перчимо і присаливаем.
    Перці винимаем з духовки і кладемо в каструлю, герметично накриваємо кришкою й даємо постояти ще хвилин 15 (можна в пакет, замість каструлі).
    Після цієї процедури ми дуже легко знімемо шкіру.
    Знімаємо шкірку, очищаємо від насіння і нарізати перець смужками.
    Кладемо в миску, заливаємо бальзамічним оцтом і посипаємо часником. Перемішуємо й даємо постояти 20 хвилин, щоб все як слід просочилося.
    Якщо робите на святковий стіл, зробіть напередодні, нехай ніч стоять, тільки сир робіть перед подачею, він повинен бути свіжим.
    Зверху гірочкою викладаємо начинку з сиру та подаємо!
    Приємного апетиту!
    Фото і рецепт: Ольга Злобіна

  • Інгредієнти:
    5-6 середніх грибів шампіньйонів,
    100 г твердого сиру,
    1 цибулина,
    1 ст. ложка борошна,
    100 мл вершків,
    20 г вершкового масла,
    рослинна олія,
    сіль за смаком.
    Приготування:
    Цибулю дрібно нашаткувати і обсмажити на рослинній олії.
    Додати соломкою порізані гриби печериці і обсмажувати 2-3 хвилини. Посолити.
    Розкласти у формочки для запікання або кокотницях.
    На сухій сковороді обсмажити борошно до коричневого кольору, потроху додавати теплі вершки і помішувати віночком, додати вершкове масло.
    Коли соус загусне, посолити і залити у формочки.
    Посипати тертим сиром.
    Поставити в розігріту до 200 градусів духовку на 5 хвилин до утворення сирної скоринки.
    Приємного апетиту!

  • Інгредієнти:
    часник - 6 зубчиків;
    петрушка - 1 великий пучок;
    базилік - 1 великий пучок;
    білий винний оцет - 2 ст.л.;
    оливкова олія - 70 мл;
    білий хліб - 3 скибочки (великі);
    сіль - 1/2 ч.л.
    Приготування:
    Часник обчистити. Петрушку і базилік промити під холодною проточною водою і розкласти на рушник, щоб зелень повністю висохла. У зелені відокремити листя від стебел (стебла нам не потрібні).
    чашу процесора помістити зубчики часнику, зелень, сіль. Подрібнити. Тепер поступово, потроху додавати оливкова олія, щоб соус придбав однорідної консистенції. Влити білий винний оцет.
    Білий хліб розкришити, покласти в чашу процесора і подрібнити. Соус готовий. Соус універсальний, підходить і до м'яса і риби. Можна просто намазати на хліб - теж смачно.
    Фото і рецепт: Олена Покровська

  • Інгредієнти:
    * кабачок 1 шт. (2-3 кг)
    * морква 4-5 шт.
    * ріпчасту цибулю 4-5 шт.
    * помідори 500 г
    * часник 2-3 зубчики
    * цукор 2 ст. л.
    * сіль за смаком
    * рослинна олія
    Кабачки очистити, нарізати кубиками і обсмажити м'якоть в рослинній олії. Моркву очистити, нарізати і обсмажити в рослинній олії.
    Ріпчасту цибулю обчистити, нарізати і обсмажити в олії. Помідори нарізати і обсмажити в олії. Додати в сковороду подрібнений часник. Всі овочі пропустити через м'ясорубку.
    Овочі приправити цукровим піском. Овочеву суміш посолити. Збити всі в чашу блендера.
    Вилити ікру в каструлю, довести до кипіння і зняти з плити. Розкласти по банкам, закупорити і охолодити.
    Ікра виходить дуже ніжною, смачною і апетитною!

  • Інгредієнти:
    300 г свинини (м'якоті),
    2 моркви,
    3 картоплини,
    1 кабачок цукинни,
    1 цибулина,
    200 мл м'ясного бульйону,
    2 ст. ложки томатної пасти,
    зелень петрушки,
    сіль за смаком,
    перець за смаком.
    Приготування:
    М'ясо нарізати невеликими шматочками і обсмажити разом з дрібно нашинкованою цибулею.
    Кабачки нарізати невеликими кубиками.
    Моркву нарізати невеликими шматочками.
    В сотейник з м'ясом додати морква, картопля і кабачок.
    Перемішати і додати бульйон. Посолити і поперчити за смаком. Тушкувати на середньому вогні 10-15 хвилин. Додати томатну пасту і готувати ще 3-5 хвилин.
    Накрити кришкою і дати настоятися. Викласти на тарілку і посипати дрібно посіченої зеленню петрушки.
    Приємного апетиту!

  • Інгредієнти:
    гриби (білі, моховики, підберезники) - 600г; сметана (жирність 20%) - 250 мл; вершкове масло - 30г; сіль - за смаком; сир (гауда) - 50г.
    Гриби протерти вологою серветкою, почистити, якщо це необхідно, порізати на невеличкі шматочки (приблизно 2х2 см).
    У великій сковороді розтопити шматочок вершкового масла, додати гриби і обсмажувати приблизно 3-4 хвилини, часто помішуючи дерев'яною лопаткою. Посолити.
    Додати сметану, перемішати з грибами і зняти сковороду з плити.
    Перекласти гриби зі сметаною в порційні горщики, посипати тертим сиром. Поставити горщики в прогріту до 180 С духовку. Через 10-15 хвилин гриби готові.
    Автор: Олена Покровська

  • Такі гострі зелені помідори в радянський час продавалися в овочевих магазинах. На полицях стояли три - і п ’ ятилітрові банки з великими зеленими плодами. Крім помідорів в банках плавало кілька горошин перцю, лавровий листок і великий стручок яскраво-червоного гострого перцю.
    Я просто обожнювала ті помідори. Наїсися, а потім ходиш з розпухлими палаючими губами. Але довоооольная...
    А потім вони як в один момент зникли з продажу. Іноді можна було купити консервовані зелені помідори, але у них був вже зовсім інший смак - у яких-відверто солодкий, у яких-то непропорційно кислий.
    Саме по дитячих спогадів я намагалася відтворити той старий смак.
    Вийшло начебто не погано і я вже років десять закатують помідори саме по цьому рецепту.
    Помідори виходять міцними і терпке-гострими. З сильним запашним ароматом перцю і лаврушки. Особливо смачними виходять помідори, які ще зелені зовні, а всередині вже почали трішки розоветь.
    Склад на 1,5 літрову банку:
    ~1кг зелених помідорів, 1/4~1/2 невеликого стручки гострого перцю, 1 лавровий лист, 6 горошин запашного перцю, 10 горошин чорного перцю
    РОЗСІЛ
    ~0,5л води, 30г солі, 30г цукру, 2,5мл 70% оцту
    Банку вимити з харчовою содою і сполоснути окропом. На дно банки покласти перець горошком, лавровий лист і частина стручки гострого перцю.
    Помідори добре вимити. Якщо є забиті або подмороженные місця зрізати. Заповнити банку до країв.
    Залити банку до верху окропом і прикрити простерилизованной кришкою. Залишити помідори на 3~4 хвилини. Злити воду в каструлю.
    Заміряти кількість злитої води. Покласти сіль і цукор з розрахунку на 1 літр води по 60г солі та цукру.
    Банку з помідорами знову прикрити кришкою, а каструльку з водою, поставити на вогонь. Довести до кипіння і залити кип ’ ячим розсолом помідори.
    Влити оцет, закрити кришкою і герметично укупорить.Положить банку в теплу ковдру і залишити на 2~3 дні до охолодження.