Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Ці традиційні пироги з Карелії, які тепер стали національним блюдом у Фінляндії. І це зрозуміло, адже раніше Карелія була частиною Фінляндії. Спочатку це були чисто житні пироги з начинкою з ячменю, пізніше картоплю і гречка, а зараз найпопулярніша начинка це рис.
    Інгредієнти:
    * Борошно житнє (тісто) - 170 г
    * Борошно пшеничне (тісто) - 80 г
    * Вода (тісто) - 100-150 мл
    * Сіль (тісто) - 0,5 ч. л.
    * Рис круглозерний (начинка) - 1 склянка.
    * Молоко (начинка) - 750-1000 мл
    * Масло вершкове - 100 г
    * варене Яйце - 3 шт
    * Масло вершкове м'яке - 100 г
    Рецепт:
    насамперед поставимо варити рисову кашу. Вона повинна вийти дуже соковитий, тому будемо стежити, чи достатньо молока і за необхідності будемо додавати.
    Рис промити, посолити, залити склянкою води, поставити на вогонь.
    Коли вода закипить, зменшимо вогонь і почекаємо, поки рис вбере всю воду. Тепер додамо молоко, перемішаємо, доведемо до кипіння, зменшимо вогонь, закриємо кришкою (не щільно) і залишимо на 30 хвилин.
    Періодично дивимося, чи вистачає молока. Якщо каша суха, підливаємо по півсклянки.
    З тестом все дуже просто. Замісити всі інгредієнти, загорнути в плівку і залишити відпочивати, поки вариться каша.
    А тепер найцікавіше. Катаємо з тіста ковбаску і режим її на шматочки, не ножем, а за допомогою тонкої дошки (в моєму випадку дерев'яна лінійка). Це нам потрібно, щоб заготовки тесту придбали овальну форму, тоді з них простіше розкачати заготовки потрібної форми.
    Тепер, вмочаючи кожен раз ложку в холодну воду, розкладаємо начинку і защипываем краю.
    Спочатку натиснемо вказівними пальцями, по центру, потім защипываем спочатку в один бік, потім в іншу.
    Традиційно пиріжки печуть в печі на вугіллі, а ми ставимо в розігріту до максимуму духовку на 10 хвилин.
    Після випічки можна зробити двома способами. Рясно змастити розтопленим маслом, краще топленим або обмокнути в суміш молока та масла.
    Скласти в каструлю або глибоке деко, накрити серветкою, поверх ще кришкою або фольгою і дати відпочити хвилин 15. Цей процес дозволяє пом'якшити житні коржі.
    До пирогів подають соус, приготовлений з рубленого вареного яйця і теплого вершкового масла, можна збити блендером. Запивати молоком.
    Зберігатися вони можуть два-три дні, щоразу перед подачею занурте їх в кипляче молоко.
    Якщо говорити про експерименти і варіаціях, мої діти обожнюють це тісто з яблучним карамельним варенням - все точно так само, тільки в центр кладемо варення, зварене міцними шматочками.
    Чоловік любить начинку з картоплею, а якщо з рисом, то в прикуску з солоним огірком. Розігрівати можна в духовці, налив у піддон трохи молока, а зверху покласти скибочки солоного огірка і шматочок сиру.
    Ось, мабуть, і все. Приємного вам творчості на кухні і приємного апетиту.
    Фото і рецепт: Катуша