Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Інгредієнти:
    * на 2 штуки
    * для тіста:
    * 350 г родзинок
    * 50 мл рому
    * 1 кг борошна
    * 60 г свіжих дріжджів
    * 500 мл молока
    * 180 г цукру
    * 250 г рубаного мигдалю, фундука або волоських горіхів
    * 300 г цукатів
    * 400 г розм'якшеного вершкового масла
    * за бажанням можна додати корицю, гвоздику, ванільний цукор
    * крім цього:
    * 125 г вершкового масла
    * 150 г цукрової пудри
    Спосіб приготування:
    Родзинки замочити в ромі. Цукати нарізати, горіхи подрібнити.
    В миску викласти розкришені дріжджі. Додати цукровий пісок - 1 ч. л.
    Викласти 250 г борошна.
    Влити невелику кількість теплого молока.
    Приготувати опару.
    Закрити серветкою і залишити на 30 хвилин.
    Опара повинна добре підійти.
    До опарі додати молоко, що залишилося.
    Всипати цукор.
    Влити розтоплене вершкове масло.
    Додати борошно.
    Влити ром.
    Покласти цукати.
    Родзинки злегка припудрити борошном і викласти до інших інгредієнтів.
    Замісити тісто, накрити і залишити на 1 год. Тісто ще раз вимісити і розділити навпіл. Кожну половину сформувати в рулет.
    Для цього розділити тісто наступним чином: одну частину залишити потовщеною, другу рукою розкачати в пласт, в 2 рази більше потовщеною боку.
    Згорнути цей пласт рулетом до потовщеною стороні.
    Викласти кожен штолень у формочку для кексу, що вистлана пергаментом. Змастити теплою водою і залишити на 30 хв.
    Духовку нагріти до 200°. Поставити форму з різдвяним кексом в духовку, випікати близько години або трохи довше.
    Змастити розтопленим вершковим маслом, охолодити.
    Посипати кекс цукровою пудрою. Зберігати можна до 1,5 місяців. Чим кекс довше лежить, тим він смачніше.