Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Tarte flambée, він же flammekuche, він же “палаючий пиріг”, якщо перекладати дослівно, займає в кухні Ельзасу те ж місце, яке піца займає в кухні неаполітанської. Правда, на відміну від своєї італійської родички, за межами Ельзасу тарт фламбе не дуже відомий: страва це селянське, як наслідок - невибагливе.
    Коржик з сирним сиром, цибулею і беконом готували в Ельзасі тоді, коли піч ще занадто гаряча і ставити в неї хліб - марна переклад продукту, зате тарт фламбе спечеться за хвилину-іншу. Саме з цієї причини злегка обпалена скоринка і інші обгорелости - цілком очікувані і не свідчать про те, що ви зіпсували блюдо.
    Тарт фламбе
    2 великих коржі
    для тіста:
    25 + 225 р. борошна
    25 + 135 мл води
    1 ч.л. цукру
    1/4 пакетика дріжджів*
    1 ч.л. солі
    1 ст.л. рослинного масла
    200 р. густої сметани
    або
    100 р. сирного сиру
    50 мл вершків
    50 мл сметани
    200 р. бекону
    2 цибулини
    сіль
    чорний перець
    З'єднаєте в мисці 25 р. борошна, 25 мл води, дріжджі і цукор, розмішайте, накрити рушником і залишити на півгодини в теплому місці. Коли опара запузырится - додайте борошно, що залишилося, воду (при бажанні її можна частково замінити молоком або пивом), сіль і масло, і замісіть еластичне тісто.
    Скачайте тісто в пружний шар, покладіть в миску, накрийте і залиште в теплому місці на півгодини – година, поки воно не збільшиться вдвічі. Знищуйте з кулі повітря, розділіть на дві рівні частини, скачайте дві кулі поменше, накрийте їх і залиште ще на півгодини.
    У перервах між маніпуляціями з тестом приготуйте соус і начинку. З соусом все просто: замість нього використовують сирний сир (його можна купити або приготувати самостійно) або крем-фреш (молочний продукт на зразок сметани, тільки не такий кислий).
    Ви можете вчинити так само, але я пропоную з'єднати сирний сир, сметану і вершки і пробити в блендері до однорідності - мазати соус буде легше, ніж сир, але він не буде розтікатися так, як сметана.
    Наріжте бекон смужками, а цибуля - пір'ям. На невеликій кількості рослинного масла або зовсім без оного обсмажте бекон, витопивши частка жиру, потім бекон відкладіть в сторону, і на тій же сковороді протягом 10 хвилин обсмажте цибулю на малому вогні, постійно помішуючи.
    Кожен шар з тіста розтягніть руками або розкачайте качалкою у велику плоску коржик, змастіть соусом і викладіть начинку зверху. Посоліть і поперчіть.
    Випікайте при максимальній температурі до тих пір, поки начинка не зарум'яняться, а сир не запузырится - якщо це 250 градусів, як у більшості духовок, тарт фламбе слід виймати через 5-7 хвилин. Подавайте гарячим, з білим сухим вином або пивом.
    Інші різновиди “палаючого пирога” не так популярні, як ця, класична, але будь-який поважаючий себе ельзаський ресторан або winstub обов ’ язково запропонує ще кілька варіантів цієї страви:
    * Gratinée - з сиром грюйєр;
    * Forestière - з лісовими грибами замість бекону;
    * Munster (Royale) - з сиром мюнстер (забійна сила якого не піддається ніякому опису);
    * Sucrée - з яблуками і корицею;
    База з тіста і соусу в цьому випадку залишається незмінною.
    Фото і рецепт: Олексій Онєгін