Кулінарія
Цікаве та найсмачніше !
-
Інгредієнти:
* на 2 штуки
* для тіста:
* 350 г родзинок
* 50 мл рому
* 1 кг борошна
* 60 г свіжих дріжджів
* 500 мл молока
* 180 г цукру
* 250 г рубаного мигдалю, фундука або волоських горіхів
* 300 г цукатів
* 400 г розм'якшеного вершкового масла
* за бажанням можна додати корицю, гвоздику, ванільний цукор
* крім цього:
* 125 г вершкового масла
* 150 г цукрової пудри
Спосіб приготування:
Родзинки замочити в ромі. Цукати нарізати, горіхи подрібнити.
В миску викласти розкришені дріжджі. Додати цукровий пісок - 1 ч. л.
Викласти 250 г борошна.
Влити невелику кількість теплого молока.
Приготувати опару.
Закрити серветкою і залишити на 30 хвилин.
Опара повинна добре підійти.
До опарі додати молоко, що залишилося.
Всипати цукор.
Влити розтоплене вершкове масло.
Додати борошно.
Влити ром.
Покласти цукати.
Родзинки злегка припудрити борошном і викласти до інших інгредієнтів.
Замісити тісто, накрити і залишити на 1 год. Тісто ще раз вимісити і розділити навпіл. Кожну половину сформувати в рулет.
Для цього розділити тісто наступним чином: одну частину залишити потовщеною, другу рукою розкачати в пласт, в 2 рази більше потовщеною боку.
Згорнути цей пласт рулетом до потовщеною стороні.
Викласти кожен штолень у формочку для кексу, що вистлана пергаментом. Змастити теплою водою і залишити на 30 хв.
Духовку нагріти до 200°. Поставити форму з різдвяним кексом в духовку, випікати близько години або трохи довше.
Змастити розтопленим вершковим маслом, охолодити.
Посипати кекс цукровою пудрою. Зберігати можна до 1,5 місяців. Чим кекс довше лежить, тим він смачніше.